В Шумен се проведе националeн фестивал-конкурс на руската песен и танц

С куп награди се завърнаха талантите на Разград от Шумен, където се проведе Националният фестивал-конкурс на руската песен и танц, посветен на 70-годишнината от Победата над хитлерофашизма и края на Втората световна война. Това съобщи координаторът на Федерацията за приятелство с Русия и ОНД за Разградска област Стефка Димова.

Талантливите изпълнители от Разград, под ръководството на своите музикални и танцови ръководители Свилена Дечева от Центъра за работа с деца, Надежда Радославова от Детска музикална школа „Илия Бърнев“, Екатерина Портянова на Танцова школа „Сладури“ към ОУ „Васил Левски“, Ценка Панайотова и Еми Иванова на Танцова школа „Еми денс“ и Милен Бенков на Младежки духов оркестър към ЦРД, показаха висока класа, съвременно и модерно изпълнение на своите песни, танци и маршове и заслужено завоюваха най-много аплодисменти, престижни места и награди.

В първа възрастова група Андреа Начева от ЦРД безапелационно грабна първо място с песента „Я бы хотела“, втора се нареди Александра Златева от ДМШ „Илия Бърнев“ с песента „День победы“, а най-малката участничка, седемгодишната Мария Божидарова от ЦРД с песента „Не волнуйся, папа“ спечели специалната награда на Федерацията за приятелство с Русия и ОНД – Грамота и юбилеен медал. Специална награда получи и Християна Наковска от ДМШ „Илия Бърнев“ с песента „Дни без тебя“.

Във втора възрастова група надпреварата бе най-оспорвана, но отново Разград завоюва първите места. Даяна Гиргинова от ДМШ „Илия Бърнев“ с песента „Солнце“ и балет на Танцова школа „Еми денс“ по най-категоричен начин спечели първо място, на второ място достойно се класира Никола Николов от ЦРД с песента „Я люблю тебя“, второ място завоюва и дуетът Патриция Колева и Петър Тодоров от ЦРД с песента „Подари мне“.

Специални награди – Грамоти и юбилейни медали в тази група взеха Катерина Йорданова с песента „Я тебя не прощу никогда“, Любомир Маринов с песента „Катюша“ и трио Никола Николов, Мартин Пенев и Илия Илиев с песента „Позови меня“, всички от Центъра за работа с деца.

Поради сравнително малкия брой изпълнения при танците, журито отличи най-добрите със специални награди – Грамоти и юбилейни медали. С тази награда бе отличен жизнерадостният танц „Радуга“ на група „Калинки“ с ръководител Гергана Георгиева при ЦДГ „Славейче“, водени от своята директорка госпожа Пенева. „Сладурите“ от ОУ „Васил Левски“ изпълниха своя танц „Весна победы“ на много добро ниво и получиха специалните награди на Федерацията за приятелство с Русия и ОНД и Диплом на „Ники БТ“ – град Шумен.  Изпълненията на Танцова школа „Еми денс“ бяха оценени по достойнство и удостоени със Специалните награди на Федерацията за приятелство с Русия и ОНД, на Туристическо предприятие и на Младежкия дом – гр.  Шумен.

Публиката и журито на Фестивала-конкурс бяха приятно изненадани от професионално изпълнените руски маршове „Прощаване на славянката“ и „По върховете на Манджурия“ на Младежкия духов оркестър към Центъра за работа с деца. Талантливите млади музиканти предизвикаха голям интерес и към тях бяха отправени покани за участие на предстоящи културни мероприятия в гр. Шумен, а изпълненията им бяха високо оценени от Генералния консул на Руската федерация в град Русе Татяна Грушко, от кмета на града господин Костов и Председателя на Федерацията за приятелство с Русия и ОНД проф. Захариев, който също разговаря с ръководителя на оркестъра М. Бенков за бъдещи участия в страната – съобщи още Стефка Димова.