В Черно море навлезе френска фрегата-невидимка с управляеми ракети на борда

 Фрегатата с управляеми ракетни оръжия La Fayette на френския ВМФ навлезе в акваторията на Черно море. Това съобщи в петък (17 март) френският посланик в България Ерик Лебедел, цитиран от РИА „Новости“.

„Скоро ще бъде във Варна. Добре дошли в България“, написа посланикът на страницата си в Twitter. По-рано за маршрута ѝ съобщи и специализираният сайт, който следи придвижването на плавателни съдове през Босфора.

Агенция Регнум съобщи, че на борда на фрегатата има няколко ракети и хеликоптер Panther.

Руският военен експерт Константин Сивков заяви в ефира на радио Sputink, че фрегатата на ВМС на Франция действа в рамките на плановете на НАТО в региона. Той не изключи тя да пренася елементи от системи за ПРО и ПВО.

„Като правило с такива кораби се превозват неголеми, но особено важни товари, за които е много важно да не бъдат видени. По всичко личи, че с този кораб се пренасят някакви системи за въоръжение. Какви са те можем само да гадаем. Ако става въпрос за България, то по всичко личи, че това могат да са някакви елементи от системи за ПВО. Може и да става дума за елементи от системи за ПРО, ако говорим за Румъния. Така че е напълно възможно на кораба да има някакви елементи от ПРО. И всичко това е в крак с плановете на НАТО. Алиансът усвоява оперативно важния район на Черно море и разгръща там своите групировки“, заяви експертът.

Междувременно заместник-председателят на комисията по международни дела в Съвета на федерацията Владимир Джабалов заяви, че френската фрегата-невидимка трябва да бъде съпроводена от руски кораби, докато се намира в Черно море, предаде lenta.ru. Според него единствената цел на изпращането на европейски кораби в акваторията му е „да покажат, че съществуват“ и към тях трябва да се отнасяме спокойно. „Трябва да покажем, че имаме флот. (…) Може би трябва да изведем някакви кораби, които да я (фрегатата – бел. ред.) съпроводят в неутрални води“, предложи сенаторът.

Той призова Русия да предприеме същите мерки, каквито западните страни използват в отговор на присъствието на руски плавателни съдове недалеч от техните граници. „И тогава ще проверим колко е невидим този кораб“, отбеляза Джабаров. В същото време той отбеляза, че Русия трябва да покаже своето присъствие, но в никакъв случай да не се поддава на провокации.