В Хасково ще бъде основан клуб „Лев Яшин – Георги Аспарухов”

Между 22-27 март 2014г. в Хасково ще бъде основан клуб „Лев Яшин – Георги Аспарухов” на базата на съществуващия в страната най-голям клуб  „Аспарухов”, в памет на  големия български футболист.

 През м. февруари 1963 г. отборът на „Динамо”- Москва заедно с Яшин са на подготовка в Хасково, между 1 и 20 февруари, по покана на тогавашния председател на републиканската секция  по колоездене и на окръжната по футбол в Хасково – Христо Василев Костадинов Хаджиджемелов.

Същата 1963 година „Динамо” е шампион на СССР , а големият и вечно усмихнат Яшин  е обявен за футболист № 1 в Европа, изпреварвайки  Джани Ривера (Италия) и Джими Грийвс (Аглия).  От 21 спортни журналисти, 17 гласуват за Яшин, като 11 го поставят на 1-во място.

В тази връзка, за засилване на българо-руското приятелство във футбола, ще се постараем да открием клуб „Яшин-Аспарухов-Котков” в София на 22 октомври по случай 85-та годишнина от раждането на Яшин, а в Пловдив – клуб „Яшин – Т. Диев”, по случай 80 годишнината от рождението на  големия български футболист и национал.

Амбицията ни е да създадем и други клубове в страната:

– На 26 март от 14:30 часа на откритата спортна площадка в Хасково в клуб „Яшин“, при дъжд на закритата площадка.

– На 26 септември в Пловдив клуб „Яшин – Т. Диев”,

– на 22 октомври в София в РКИЦ -клуб „Яшин“.

618x346

Лев Иванович Яшин (Лев Иванович Яшин) е роден на 22 октомври 1929 г.  и умира на  20 март 1990 г. в град Москва, Русия.

Съветски футболист, наричан „Черната пантера” заради бързите си рефлекси и физика, а и защото като вратар е облечен винаги и изцяло в черен екип. Мнозина споменават Лев Яшин като най-добрият вратар на всички времена. Противниците му го наричат още „Черния паяк“ и „Черния октопод“ заради дългите му ръце. 

lgallery.31

По време на втората световна война,  дванадесет годишния Яшин започва работа като помощник-металоработник във фабрика. Изпратен във военен завод в Москва на работа. Там Лев играе за футболният отбор на фабриката и бива забелязан и поканен да се присъедини към младежкия Динамо Москва, където остава да играе през целия си живот – от 1949 г. до края на 1971 г. През това време той става шампион на Русия  пет пъти и носител на купата три.
Според анкетата на ФИФА от 2000 г. Яшин е освен в отбора на XX век и е вратар на века.

 ФИФА учредява наградата „Лев Яшин”  за най-добър вратар на световното първенство.

Лев Яшин е и единствения вратар, носител на Златната топка в света – 1963 г… Умира през 1990 от усложнения, причинени от по-ранна ампутация на крака след контузия на коляното.

Lev 2

ст.н.с. д-р Васил Хр. Василев

http://lev_yashin.futbolnilegendi.com/