В Харков започна лов на хора с Георгиевски ленти

В Харковска област в Украйна, където преобладава рускоговорящото население, властите възнамеряват да обискират тези, които се осмелят да се закичат с Георгиевски ленти по случай майските празници. Както заяви началникът на областното министерство на вътрешните работи Анатолий Дмитриев, притежателите на Георгиевски ленти ще бъдат проверявани най-вече за документи, както и за участие в опълчението на ДНР. Освен това, те ще бъдат под наблюдение.

„Младежите, които си сложат в Деня на победата Георгиевска лента, ще бъдат спрени за проверка на документите. Ще бъдат проверявани и за участие в ЛНР и ДНР“, заяви Дмитриев, цитиран от местни медии.

На проверка ще бъдат подложени не само младежите, но и ветераните. Подобно отношение началникът на МВР в областта обясни с това, че „в момента това не е символът, който бе по-рано“ и помоли „да не се обиждат“.

В Русия Георгиевската лента се появява като символ на гордост от страната, победила фашизма и отстояваща суверенитета си, символ на привързаността към духовните ценности на родителите-победители.

В Украйна хунтата вижда в Георгиевската лента привързаност към ценностите на единната руска цивилизация, а това означава нелоялност към сегашната проамериканска киевска власт.