В Украйна решиха, че атентатите в Брюксел са опит да се отвлече вниманието от делото Савченко

Съветникът на министъра на външните работи на Украйна Зоран Шкиряк написа на страницата си във Facebook, че терористичните актове в Брюксел са опит да бъде отвлечено вниманието от бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко, която във вторник бе осъдена на 22 години затвор, предаде РИА Новости.

Атентатите в Брюксел взеха най-малко 34 жертви, ранените са над 200.

Шкиряк сподели в профила си в социалната мрежа, че „взривовете прогърмяха точно в деня на на обявяването на присъдата на Надежда Савченко.“ Според него, това не е съвпадение.

„Новината за присъдата трябваше да бъде първа в емисиите на всички световни информационни агенции. Сега първа е новината за терористичните актове в Белгия. Лично аз не вярвам в такива случайни съвпадения,“ твърди Шкиряк.

През деня във вторник шефът на украинската Служба за сигурност Василий Грицак заяви, че атентатите в белгийската столица може да са дело на Русия като част от хибридната й война срещу Запада, а за тях със сигурност щяла да бъде обвинена „Ислямска държава”.

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече изказването на Грицак „идиотско”, а говорителката на Външното министерство Мария Захарова го определи като минаващо отвъд всякакви граници на човещината и хуманността.