В Украйна пренаписаха учебниците по история

От новата учебна година учениците от горния курс в Украйна ще изучават историята на своята страна по обновена програма, съобщава RT.ru, цитирана от Епицентър.бг. В учебниците е представен нов прочит на отношенията между Украйна и СССР.

Украинският институт за националната памет миналата година инициира промени в учебните програми за 10 и 11 клас, напомня агенцията.

В програмата на учениците ще се появят такива теми като „Украинската революция 1917 – 1921 г.“, „Установяване и утвърждаване на съветския тоталитарен режим (1921 – 1939 г.)“, „Войната на Съветска Русия с Украинската народна република“, „Съветската окупация на Украйна“.

В новите учебници са намерили място и темите за административно-територалните промени на украинските земи през ХХ век, за приноса на украинския народ в победата над нацизма през Втората световна война, за участието на украинци в миротворческите формирования на ООН.

Руската информационна агенция цитира и украинското министерство на образованието, според което новата учебна програма трябва да „възсъздаде историята на страната без политическа намеса и идейна ангажираност.