В Украйна оръжията надделяват над закона и измяната е навсякъде

Преди три години и половина украинците се надигнаха против корупцията. Тази година изследване на Ernst and Young за възприемането на корупцията поставя страната им като най-корумпирана от 41 корумпирани държави. Едва 1.9% от украинците вярват на президента Петро Порошенко.

Петро Порошенко твърди, че безвизовото пътуване до ЕС изпълнява изцяло целите на Майдана. Снимка: http://sharij.net

Михаил Кликушин, Observer

Три и половина години след „Революцията на достойнството” на Майдана в Киев, украинците вече не разбират какво се случва в тяхната държава. Най-използваната украинска дума напоследък е „зрада”, което означава измяна.

Украинците виждат зрада навсякъде около себе си

През 2014 г. протестиращите изгониха корумпирания президент от страната и освободиха от затвора бившия премиер Юлия Тимошенко, икона на техния бунт. Тя излежаваше присъда за подписването на договор за доставка на природен газ с руската компания „Газпром” през 2009 г. „Предреволюционният” съд бе установил, че договорът е корупционен, лош за икономиката и лош за Украйна.

Днес някои хора в Радата – украинският парламент – искат да я върнат в затвора за същото престъпление.

Министър-председателят Володимир Гройсман наскоро заяви, че газовата сделка е вкарала Украйна в „колосален дългов договор”, който по думите му е „незаконен” и „анти-държавен”. Бившият президент Виктор Янукович също не одобряваше сделката.

„Настояваме независимите антикорупционни служби незабавно и публично да разследват ситуацията и да информират Парламента за резултатите до две седмици. Призоваваме парламентарните комисии по въпросите на сигурността и отбраната, както и актикорупционната комисия незабавно да поканят на изслушване бившия премиер Юлия Тимошенко и да вкарат в дневния си ред въпросите за държавна измяна и корупция при газовата сделка от 2009 г.”, заяви пред депутатите Артур Грасимов, пратеник на президента в Радата.

Тимошенко вярва, че причината за изплуването на старите обвинения се корени в борбата срещу корупцията, която нейната парламентарна фракция води. Тя обвинява президента Петро Порошенко и неговите съюзници, че правят пари от войната срещу про-руските сепаратистки анклави. „Войната не свършва, защото Порошенко и неговият антураж правят пари от нея. Причината войната да продължава е това, че те прикриват безумната корупция в Украйна. Омразата на хората спрямо тези власти се дължи точно на войната”, заявява тя.

Юлия Тимошенко бе използвана като икона на протестите на Майдана. Днес някои майдански политици искат да я вкарат отново в затвора за същия газов договор, за който бе осъдена по времето на Янукович. Снимка: http://www.oooarsenal.ru

Тимошенко обвинява Порошенко и премиера Гройсман в държавна измяна. Нейната партия „Баткивщина” в парламента иска отговори за това как Порошенко е утроил броя на магазините на шоколадовия си бизнес откакто е станал президент.

„Всеки украински президент трябва да открадне милиард долара и да вкара Юлия Тимошенко в затвора”, гласи модерен украински виц.

Преди три години и половина украинците се надигнаха против корупцията. Тази година изследване на Ernst and Young за възприемането на корупцията поставя страната като най-корумпирана от 41 корумпирани държави. Русия е на шестнадесето място. Осемдесет и осем процента от украинците вярват, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна.

Зрада

Торбите с пари, които финансираха майданската революция, като украинския олигарх Игор Коломойски, отдавна се радват на мир и спокойствие в Швейцария и управляват империите си отдалеч.

Чуждестранните професионалисти, шарена дружина от реформатори, които бяха поканени, за да помагат в поправянето на украинската икономика – наричани „варяги” като древните викинги по тези земи – в голямата си част вече напуснаха страната.

Родената в Чикаго Натали Ярешко, която бе поканена да дойде от САЩ, за да стане финансов министър, реши да не изчака да види ефекта от прокараните от нея реформи. Тя се върна в САЩ, където сега е изпълнителен директор на федералния контролен борд, който контролира финансите на Пуерто Рико, и получава комфортна годишна заплата от 625 хил. долара.

Михаил Саакашвили, „варяг” от бившата съветска република Грузия, постави следната диагноза: „Украйна ще се нуждае от още 20 години труд, за да може икономически да достигне нивата от годините преди Майдана”. Бившият грузински президент бе губернатор на Одеска област, преди да бъде „напуснат” от Порошенко.

Украински реформатори като първият следмайдански премиер Арсений Яценюк също подадоха оставки. В свое интервю през март, той оцени нетното си богатство на „повече или по-малко от 1 млн. долара”. Мнозинството хора вярват, че е по-скоро „повече”, някои дори изчисляват богатството му в милиарди.

Ръководителят на Украинската национална банка Валерия Гонтарева, която декларира приходи от 2 млн. долара за 2016 г., напусна поста си през май. Те съставляват само част от списъка.

Зрада

През май министър-председателят Володимир Гройсман заяви, че е готов да се оттегли, ако амбициозната му пенсионна реформа не бъде приета от парламента. Реформата ще увеличи месечните пенсии на до 12 млн. украински то 51 до 60 долара, а в някои случаи и до 70 долара. Преди Майдана, тези пенсии с равняваха на 190 долара.

Средната работна заплата в Украйна възлиза на около 230 долара. Преди Майдана беше 410 долара.

Анализаторите на имотния пазар предвиждат, че през тази година стойността на апартаментите в Киев ще спадна е още 10%, след като през 2016 се срина с 25 на сто. Едностаен апартамент в Киев може да бъде купен за 15 хил. долара. Украинският портал „Вести” отбелязва, че цените на имотите са се върнали на нивата от 90-те години.

Безплатните лекарства, които са гарантирани от член 49 на украинската конституция, вече не съществуват.

Зрада

Междувременно украинският държавен дълг нараства. През 2016 г. се повиши с 8.3%. Според Министерството на финансите дългът вече надхвърля 74 млрд. долара – 67% от БВП на страната.

Социологическите проучвания показват, че тези, които оглавяваха революцията, са загубили общественото доверие. Според изследване на „Центр Социальных Исследований София”, 82% от украинците нямат доверие на Андрей Парубий, командир на Майдана, който в момента е председател на парламента. Осемдесет и един процент не вярват на вътрешния министър Арсен Аваков, и 81.5 на сто не вярват на ръководителя на Съвета по отбрана и сигурност Александър Турчинов. Осемдесет и девет процента от украинците не вярват на Радата, а 86.2% нямат доверие на правителството като цяло.

Терминът „зрада“ (измяна) напоследък измества друга украинска дума, добила символно значение след Майдана – „перемога“ (победа).

Георгий Тука, който отговаря за въпросите на „окупираните територии” (двата сепаратистки региона, подкрепяни от Русия) открито се обявява за диктатура. „Държавната система, която имаме сега, не е способна да изведе нашата страна от дълбоката криза, в която се намира”, заяви той пред украинската медия NewsOne. „Напоследък ни се казва, че в Украйна имаме демокрация. Това е чиста лъжа. Не смятам, че светлото ни бъдеще се крие в изборите, които биват купувани и продавани в изборните секции, после купувани и в съдилищата, а в крайна сметка са оформяни от големите пари”, добавя той.

Промени в текущата политическа структура обаче едва ли могат да се очакват. Украйна е затънала във война. Юрий Береза, командир на доброволческия батальон Днпр-1 и зам.-председател на парламентарната фракция, подкрепяна от вътрешния министър Аваков, обещава да изколи опозицията, ако някога се опита да се върне на власт. „Имам план Б. Няма да има гражданска война. Няма да има реванш. Ще има Нощ на дългите ножове. Това е”, заявява той.

Той знае за какво говори. Десетки политически активисти и журналисти бяха убити след Майдана. Живеещият в изгнание в ЕС още от времето на Янукович украински журналист Анатолий Шарий признава, че преди Майдана страната не е била рай без престъпност, но „никой не можеше просто да дойде при теб, да те убие и да си тръгне”.

Опозиционната депутатка Наталия Королевска, бивш кандидат за президент и министър на социалната политика, може да загуби зрението си, след като радикали в паравоенни униформи заляха лицето ѝ със „зельонка” (гранофорин) по време на среща с избиратели на 6 юни в Одеса. Полицията не се намеси. Престъпниците, които дори не си направиха труда да прикрият лицата си, просто си тръгнаха.

Зрада

Едва 1.9% от украинците имат доверие на Петро Порошенко. Съкрушителните 78.1% нямат. Всъщност Порошенко е толкова презрян в Украйна, че един магазин в Киев дори пуска касови бележки с надпис „Порошенко задник”.

През пролетта в медиите изтече таен телефонен разговор между Порошенко и Владимир Путин. Според публикацията на „Комерсант” е бил проведен „коректен и уважителен разговор”, по време на който държавните глави периодично са преминали на „шеговито-ироничен тон”. Това разгневи украинците. Въпросите, обсъждани по време на разговора, така и не бяха обявени.

За коя страна мислите президентът на Украйна би говорил на 11 юни, когато украинците празнуваха първия ден на безвизово пътуване в Европейския съюз?

Русия, разбира се.

„Сбогом, немита Русия, страна на роби, страна на господари!” – Порошенко цитира тази поема на руския поет Лермонтов, докато се обръщаше към „своя народ” в този момент, който по думите му представлява окончателното откъсване на Украйна от „руския свят”.

Любопитно, но Лермонтов е любимият поет на Путин. Той цитира същата поема през 2015 г. по време на среща с избрани представители на учителите в Русия.

Шоколадовата фабрика на Порошенко в руския град Липецк бе затворена едва през миналия април. Тя оперира на руския пазар над три години след началото на „руската агресия”. Фабриката е изплатила на украинския президент дивиденти за 72 млн. долара .

Тази снимка на учещият в чужбина син на Порошенко (в дясно) предизвика гняв сред украинците. Източник: http://glavcom.ua

От гледна точка на подозрителната украинска публика, странното любовно-омразно отношение към Русия засяга и семейството на Порошенко. Неговият 16-годишен син Михайло, учещ в престижния британски колеж Concord, наскоро публикува своя снимка, на която е облечен със спортна тениска с надпис „Русия”. Тази снимка предизвика такъв гняв, че президентът се извини и накара сина си да се появи по телевизията в тениска с надпис „Украйна”.

Отделно от това Юлия Порошенко, снаха на президента, все още има руско гражданство. Семейството на Порошенко игнорира призивите на украинския журналист Димитро Гнап този паспорт да бъде публично изгорен на годишнината от Майдана.

Зрада

Порошенко казва, че безвизовото пътуване до Европа, което позволява на украинските туристи да пребивават в ЕС до 90 дни, но без право за работа, е било основната цел на Майдана. Това е била причината да се бият на улиците на Киев през 2014 г.

Над 10 хил. украинци а били убити от двете страни на разделението след 2014г. – за това ли?

Зрада

Според данните на ООН, почти 60% от украинците живеят под границата на бедността. През 2015 г. делът им е бил 28.6%. Едва 5 до 10 на сто от украинците отговарят на финансовия стандарт, нужен за да се радват на новопридобитата свобода да пътуват до ЕС. Тридесет и четири процента от украинците искат да напуснат страната си. Най-големият дял от потенциалните емигранти (55%) са хора под 30 годишна възраст.

Надя Савченко показва среден пръст на премиера Гройсман в парламента. Докато бе в руски затвор тя бе представяна като национална героиня, но след връщането ѝ в Украйна срещу нея също се трупат обвинения в измяна. Снимка: novorosinform.org

По отношение на зрадата на международния фронт, носят се слухове, че Доналд Тръмп ще облекчи икономическите санкции, наложен на Русия, а Европа дава сигнали, че се е уморила да се конфронтира с Москва заради Украйна.

Украинците подозират, че страната им не е нищо повече от голямо главоболие за администрацията на Тръмп. Украинският политик Надя Савченко, която бе освободена от руски затвор преди година, обещава тежки последствия за САЩ, ако Вашингтон реши да промени политиката си спрямо Украйна. В ефира на телевизия ZIK тя заяви, че САЩ могат да бъдат шантажирани като им се каже, че ако не подкрепят Украйна, тя ще мине на страната на Русия и ще се бори срещу тях.

Източник: Барикада