В Украйна изпълниха плана за шестата вълна на мобилизация едва на 50 %

Планът за призоваване на служба във въоръжените сили на Украйна по време на последната вълна на мобилизация е изпълнен на 50 %. Това заяви представителят на министерството на отбраната на Украйна по въпросите за мобилизацията полковник Александър Правдивец в ефира на телевизия „112 Украйна“.

Започналата на 19 юни шеста вълна на мобилизация приключи на 17 август. В Генералния щаб обясниха необходимостта й със „значителното напрежение на ситуацията в източната част на страната“.

Украинската телевизия реши да разбере лично от украинците, и по-точно от жителите на Луцк, защо мобилизацията не е била успешна.

Репортерът, заел се с изясняването на този въпрос, разказва, че във Волиня (в северозападната част на Украйна) планът за мобилизацията е изпълнен една на 39 %. В самия Луцк (административен център на Волиня) мобилизацията е изпълнена на 50 %. В северните райони на областта, където, както подчертава журналистът, почти няма обхват на украинските телевизии, процентът е още по-малък – не повече от 30.

Представителят на Волинската областна администрация Владимир Гунчик по време на оперативно съвещание отбеляза, че в областта бягат и се крият от мобилизацията около 10 000 подлежащи на военна служба граждани. Според Гунчик, с този брой хора би могло изцяло да се покрият нормите на плана, ако те бъдат обаче заловени.

Самите жители на Луцк говорят за поголовен призив в украинската армия:

„Тези, които искаха да воюват, вече са отишли, останалите, които можеше да отидат, виждат, че не е ясно за какво воюват. Централната власт изпраща някакви непонятни съобщения за примирие, за някакви отстъпления-настъпления. Но нищо конкретно.Няма нищо, което би стимулирало хората да служат в армията“.

„Нашата украинска власт направи всичко възможно, за да убие у мъжете всякакво желание да служат в армията. Те разбират, че войната за нашите власти е много изгодна“.

„Мобилизацията е едно, осигуряването – съвсем друго. Да се мобилизира може всеки втори, но обезщетение за тях няма да има“.

„Хората се разочароваха от войната и от бойните действия. Те се стараят да избягат от това по всякакъв начин“, коментира репортерът мненията на жителите на Луцк.

Отклоняването от военна служба, включително и чрез бягство зад граница, се превърна в масово явление. Киевските власти реагираха на отказа на населението да воюва в Донбас със засилване на наказателната отговорност за отклоняване от служба, като стигна до реални срокове за лишаване от свобода. През 2014 г. в Украйна за отклоняване от призив за мобилизация са осъдени 139 души.

По-рано руският президент Владимир Путин съобщи, че в Русия в момента пребивават около 3 млн. украински граждани, като болшинството от тях са мъже на възраст, в която са годни за военна служба.

„Ясно е поради какви съображения (те са дошли в Русия)“, отбеляза Путин.