В Украйна започна четвърта мобилизация

Украинският президент Петро Порошенко подписа закон за нова мобилизация в страната. Съгласно подписания указ, в окопите в момента могат да се озоват дори и жени, заявиха от Генералния щаб на Украйна. В същото време състоятелните граждани не са застрашени да се озоват на бойното поле, тъй като във Върховната рада се обсъжда идеята за внасяне на закон, позволяващ откупването от военна служба.

Поредната мобилизация в Украйна ще продължи до септември и ще премине през три етапа. Според указа, да воюват ще бъдат призовани не само мъжете до 60-годишна възраст, но и жени до 50 години.

През тази година се очаква на фронта да бъдат изпратени повече от 1000 души, като първи ще бъдат призовани тези, които имат военна специалност.

„Това са специалисти от механизираните войски, танкисти, артилеристи, специалисти от противовъздушната отбрана, механици, специалисти по радиоелектронна борба, – поясни Владимир Талалай, представител на украинския Генерален щаб. – Ако по време на мобилизацията е призован подлежащ на военна служба, който няма военна специалност, той ще има възможността за определен срок да придобие такава”.

Предходните три вълни на мобилизация в Украйна започнаха със същите думи. Повиквателни за военна служба бяха изпращани безразборно – и на болни, и на старци. Във военните комисии призоваваха да се явят дори ученици и инвалиди. А обещаното двумесечно обучение се оказа просто лъжа.

При това, украинските власти заявяват, че особено строго ще следят за отклонилите се от военна служба. По отношение на тези, които отказват да воюват в Донбас, вече са образувани 240 наказателни дела. За отказ от изпълняване на военна служба в армията е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 2 до 5 години.

Впрочем, депутатите от Върховната рада предлагат алтернатива – официална схема за откуп от мобилизация. Семьон Семьонченко определи сумата от 2 хил. долара. Това бе подкрепено и от депутата Андрей Тетерук, който предложи сумата да бъде по-висока.

„Това ще бъде годишно или петгодишно финансово осигуряване на наемния войник, а не 2 000 долара, – каза Андрей Тетерук. – Това трябва да е достатъчно съществена сума, която да позволи на хората, които наистина печелят пари, да се откупят. И това трябва да бъде не срамна, а узаконена процедура”.

В момента украинските граждани прилагат проверения способ да избегнат мобилизацията, като през този период хората се стараят да заминат надалеч, при близки или роднини. Ако повиквателната не бъде връчена лично, то гражданина има правото да не се яви пред военната комисия.

В Донецка народна република подписването на указа за мобилизация бе прието като поредното нарушение на минските договорености.

„Указът на Порошенко противоречи на точката от договора за намаляването на военната активност на линията за съприкосновение. Новата мобилизация, напротив, ще способства за увеличаването на тази активност от страна на украинските военни”, заяви представителят на ДНР Денис Пушилин по време на преговори на контактната група по Украйна.