В Тараклия изграждат паметник на сънародниците ни, загинали в Първата Световна война

В административния център на бесарабските българи в Молдова – Тараклия ще изградят паметник на сънародниците ни, загинали по време на Първата Световна война.

В града е учреден местен инициативен комитет, в който ще участват кметът на града и на района, патриотични организации, общественици. Желанието на комитета е до края на следващата година да се състои откриването на паметника.

В този срок предстои да бъдат свършени работи, свързани с организационна и техническа дейност – да се определи мястото за скулптурна композиция, да се поръча скица на проекта, да се мине през всички съгласувания.

„Нашата цел – да има гражданственост на целия този процес, така че да могат хората да усетят тръпката от това да се набират средства за паметник на прадядовците си“, заяви координаторът на специалните проекти на Българската община в Молдова Олег Косих.

Преди сто години, по време на Първата световна война, в изцяло българския град Тараклия всеки трети мъж от общия брой – 3500 е бил мобилизиран на фронта. В битките, които е водила по онова време царска Русия с Германия, Австро-Унгария и Турция, са загинали 52 войници от този град. В цяла Бесарабия за фронта са заминали 19 хил. българи, повече от 2 хил. загиват на бойните полета

Търся родолюбив архитект, който може да помогне в създаването на проект на паметника на бесарабски българи, загинали в Първата световна война. Може да е студент. Работата не се заплаща, за душата е. Човека може да е и от Молдова и от България