В СССР се имаха с пришълците

В Съветския Съюз са се отнасяли абсолютно сериозно към неидентифицираните летящи обекти. Военните експерти даже се научили да „викат“ НЛО и да влизат в контакт с тях

Дълго време в СССР отношението към информацията за НЛО било като към ненаучна фантастика, недостойна за вниманието на сериозните учени. Преломният момент 
в отношението на официалните лица към НЛО настъпил през 1978 г. Тогава стотици, възможно и хиляди хора наблюдавали в продължение на няколко часа в небето над Петрозаводск странен светещ обект.

Запасният генерал-майор от ФСБ Василий Еременко (именно на неговото подразделение било възложено събирането на цялата информация при поява на НЛО) каза пред нас, че са налице огромно количества факти за всевъзможни аномални явления. Ракетните части даже получили директива за това, какво трябва да бъде поведението им в случай на откриване на НЛО. Основната задача била с действията си да не се създават възможности за ответна агресия.

В началото на 80-те било решено на военния полигон в Астраханска област да се проведе експеримент по „викане“ на НЛО. Към този момент експертите вече знаели, че подобни явления често възникват при изпитанията на оръжия или струпване на военна техника..

„При рязко увеличаване броя на полетите на военната авиация или придвижването на техника вероятността да се появят неидентифицирани летящи обекти е почти 100%“, обяснява Василий Еременко. Той казва, че най-често това били светещи кълба. С течение на времето всички участници в експеримента свикнали с тези явления. А някои „специалисти“ дори се опитвали да влязат в контакт с тях. „Това се правеше така: някой от хората на земята започваше да прави плавни движения с ръцете – махаше два пъти на дясно, два пъти на ляво. Кълбото в небето реагираше на това: то също така се преместваше два пъти на дясно, два пъти на ляво. Ние не можем да си обясним този факт“, признава си генерал-майорът..