В Северна Русия провеждат изпитания на уникална подводница

В базата на Северния флот в Мурманска област в Русия се провеждат изпитания на уникалната руска подводница „Новоросийск“.

Подводницата е построена специално за Черноморския флот, но своя път под Андреевския флаг корабът ще започне далеч от топлите южни ширини.

Това е най-добрата подводница не само в руския флот, но и в целия свят. Работата на двигателя й е по-тих от шума на морето зад борда, а това означава, че корабът може да остане незабелязан на екраните на натовските радари. Руските конструктори са успели да поместят в корпуса на дизеловата подводница ракетен комплекс, който просто няма аналог на планетата.

Заключителният етап от изпитанията „Новоросийск“ ще премине във водите на Баренцово море – потапяне на пределно разчетена дълбочина и стрелба от главния оръдиен комплекс. Именно възможностите, които притежава, отличават този кораб от всичките му предшественици. На борда на подводницата са разположени ракети и торпеда от ново поколение.

„Новоросийск“ е способна да потопи цяла група от бойни кораби, а в зоната на поразяване са и бреговите обекти. Благодарение на възможностите на субмарината е изцяло променена и тактиката на стрелбата – вече не е задължително тя да изплува на повърхността.

Развитието и строителството на атомни дизелови подводници е отличителна черта и преимущество на руския флот. Американците незнайно поради каква причина отдавна се отказаха от тях. А нали именно отсъствието на реактор позволява на подводницата да бъде толкова безшумна.

Преходът на „Новоросийск“ към Черно море екипажът ще извърши след завършването на изпитанията в дълбоките води на Северния флот. В състава на ВМФ на Русия вече са готови да влязат още две вече построени подводници-невидимки. Общо в близките години Андреевския флаг ще вдигнат шест подводници от ново поколение.