В Севастопол руският обявен за официален език за документи

Властите в украинския град Севастопол обявиха руския за официален език на държавния документооборот. В Крим се подготвя преминаване към рублата.

Наредба за това подписа и. д. началник на градската държавна администрация Дмитрий Белик, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В документа решението се мотивира с „нормите на международното право, доколкото руският е роден език за огромното мнозинство жители на града“.

Досега всички градски органи на властта трябваше да пишат официалните документи на украински, пояснява агенцията.

Украински закон гарантираше на недържавните езици в страната т. нар. регионален статут там, където са родни за над 10 на сто от населението. Новите власти в Украйна първо отмениха този закон, но по-късно и. д. президент Олександър Турчинов заяви, че ще наложи вето на решението.

Междувременно властите в автономната република Крим планират утре да представят проект за преминаване към зоната на рублата, обяви премиерът Сергей Аксьонов.

Ще се постараем да направим смяната на валутата безболезнена за гражданите и бизнеса„, заяви той.

Сергей Аксьонов предложи на кримските татари места във всички органи на властта в украинската автономна република, включително вицепремиерски пост, два министерски портфейла и високи длъжности в други ведомства.