В „Св. Александър Невски“ се отслужи молитва за мир в Близкия изток и Палестина

С благословението на българския патриарх и Софийски метрополит Неофит, Севастийският архиепископ Теодосийи епископ Тихон отслужиха в неделя литургия в храма „Свети Александър Невски“, след което отправиха молитва за мир в Близкия изток.

В рамките на посещението на влиятелния архиепископ от Йерусалимската патриаршия Теодосий бе приет от Главата на Българската Православна Църква патриарх Неофит, с когото разговаряха за отношенията между двете Църкви, както и за ситуацията в Близкия изток.

Двамата висши духовници разговаряха и за положението на християните в Близкия изток, които заради войните и конфликтите в този регион напуснаха Сирия и Ирак, където според различни цифри техният брой достигаше до 1,5 милиона души от двете арабски държави. В хода на разговора архиепископ Теодосий изрази надеждата на Йерусалимската патриаршия, че намесата на Русия в конфликта в Сирия ще доведе до баланс на силите и до разрешаване на проблема в близкоизточната държава. Ето още какво той каза в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР:

„Християните в Сирия и Близкия изток са подложени на непрекъснат натиск и война, която цели в крайна сметка тяхното ликвидиране и изчезване от този регион. Атаките срещу тях включват и разрушаването на християнските храмове и манастири, а някои от тях съществуват още от пети век. Нападенията не са насочени само срещу християните, но и срещу други религиозни и етнически малцинства от Близкия изток, както и срещу много мюсюлмани в това число. Тези атаки са дело на екстремисти, фанатици и крайни ислямисти, които играят много негативна роля в Близкия изток, служейки на чужди интереси и геополитически амбиции на някои държави. Тези действия са насочени срещу арабските християни, защото някой не иска да има християни в Близкия изток.

Ако гражданската война в Сирия приключи, по – голямата част от сирийските християни и местните мюсюлмани  ще се върнат в Сирия, защото те я напуснаха заради военните действия“, каза още Негово Високо Преосвещенство.

„Искам да посоча, че руската намеса в сирийските дела, е по молба на легитимното правителство на страната. Те не са окупатор на Сирия или пък да извършват агресия на територията, а искат да помогнат ни сирийския народ да победят терористите и по-бързо там да приключи конфликтът. Ние сме благодарни на руския президент  Владимир Путин за намесата му в сирийската криза и също така сме благодарни на Руската Православна Църква, за подкрепата на действията на властите в Москва, което ще има важно значение, както за всички сирийски граждани така и за стабилизирането на Близкия изток и неговото омиротворяване“, коментира архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия.