В САЩ разпространяват петиция, призоваваща за сътрудничество с БРИКС

Повече от две хиляди души са подписали петиция в САЩ, която призовава страната да започне сътрудничество с организацията в името на световното икономическо развитие, предаде РИА Новости.

Инициаторът на петицията, Линдън Ларош, смята, че трансатлантическата система и конфронтацията с Китай и Русия трябва да останат в миналото, а Вашингтон трябва да се откаже от геополитиката и да започне да си сътрудничи със страните от БРИКС.

Петицията отбелязва издигнатия от лидера на КНТР Си Дзинпин проект да новия „Път на коприната“, който трябва да съедини Китай със страните от Европа и да укрепи сътрудничеството с Азия и Африка. Става дума за създаването на търговски коридор за преки доставки на стоки от Изтока на Запад при изгодни условия. Това включва строителство на транспортна мрежа от Тихия океан до Балтийско море, което ще съкрати бариерите за търговия и инвестиции и ще разшири системата за разплащания в национални валути. Институтът Шилер, подкрепящ идеята, състави доклад за „Пътят на коприната“, който Цеп-Ларуш представи в Китай.

„Членовете на БРИКС представят нов модел на международните отношения, основаващ се на суверенитета и взаимното сътрудничество в интерес на другите, което се явява същност на новия световен ред“, заяви Ларуш.

Тя признава, че кооперацията във формата на БРИКС е малко известна в САЩ заради недостатъчно обективното отразяване в западните медии. „Ние искаме да разкажем на хората за съществуването на БРИКС, да обединим идеята за сътрудничество с нея за съвместно преструктуриране на световната икономика в интерес на западните страни. Светът трябва да се настрои за абсолютно нов модел на сътрудничество, който ще замени геополитическата конфронтация“, подчерта Ларуш.

Представителите на института Шилер разказват за глобалния икономически проект като организират лекции и устройват просветителски мероприятия в Ню Йорк. Координаторът на проекта Лин Спид съобщи, че петицията в електронен и хартиен вид вече е подписана от над две хиляди души – икономисти, представители на обществени организации, професори, както и политически дейци от САЩ, Австрия, Бразилия, Германия, Китай, Индия, Мексико, Франция, Русия и други страни.