В Санкт Петербург честват 71-годишнина от освобождението на Ленинград от блокадата

В Санкт Петербург честват 71-годишнина от освобождението на града от нацистката блокада, съобщи РИА Новости. На 18 януари преди 71 години е направен пробив в блокадата на Ленинград – една от най-драматичните обсади по време на Втората световна война и може би най-смъртоносната в цялата история на човечеството.

71-годишнина от освобождението на Лениград

Паметната дата ще бъде отбелязана с богата културна програма, с празнични тържества в целия град. Във военноисторическия музей ще се открие изложбата „Отстояхме и съхранихме“, която ще допълни постоянно действащата експозиция на една от залите, разказваща за Великата Отечествена война и блокадата на Ленинград. Музеят е събрал много доказателства за подвига на защитниците на града – артилерийски оръдия, парчета от бойни знамена, фотографии и лични вещи на войниците. Държавният мемориален музей по отбраната и блокадата на Ленинград, представи в изложбата копия от уникални снимки, плакати, документи от военно време. Особено място заема експозицията, която разказва за блокадния хляб. Посетителите на изложбата имат възможност, да видят “125-те блокадни грама с огън и кръв наполовина“ – дневната ставка на един неработещ човек, която се отпускала в Ленинград през есента на 1941 година.

В кината на Санкт Петербург се прожектират военни филми и военна кинохроника. На 27 януари в Голямата зала на петербургската филхармония ще прозвучи “Ленинградската“ симфония на Дмитрий Шостакович, която е създадена през август 1941 година, в третия месец на войната, преди всичките предстоящи ужаси на блокадата. Три месеца преди премиерата на симфонията в Ленинград (в началото на март 1942 година), партитурата била доставена със самолет, като първоначално е изпълнена от оркестъра на Ленинградския радиокомитет. Тогава “Ленинградската“ симфония е прозвучала в Голямата зала на петербургската (ленинградската) филхармония , където въпреки опасността от бомбардировките, е било включено цялото осветление. В препълнената зала присъствали военни, моряци, а също оцелелите в първата зима на блокадата любители на музиката, почитатели на филхармонията.

От тогава, в продължение на вече 71 години, всяка година по това време в Голямата зала се изпълнява тази Симфония, и се канят първите й слушатели, все още живите, оцелели в блокадния Ленинград.

Напомняме, че блокадния пръстен се затвори от нацистките сили на 8 септември 1941 година.  Втори по големина град в СССР близо 900 дни се намира в пълно обкръжение от нацистката армия и финландските й съюзници. В блокадния Ленинград загиват стотици хиляди жители, като данните сочат 1.5 милиона души. В най-критичните за ленинградчани януари и февруари 1942 година в студената зима, под артилерийския обстрел, огромен недостиг на продоволствие – храна, вода, гориво, загиват около 200 хиляди души. Голямата част от жертвите са погребани в масови гробове, най-големите от които са на Пискарьовското гробище. Едва на 18 януари 1943 година Съветската армия успява да разкъса блокадния пръстен.

Губернаторът на Санкт Петербург, Георгий Полтавченко призова всички ръоводители на различни петербургски предприятия, да обявят 27 януари за неработен ден, за да посетят повече хора тържествените мероприятия по случай 71-годишнина от Освобождението на Санкт Петербург от фашистката блокада, съобщиха от прес-центъра на губернатора, като предложението на Полтавченко беше подкрепено от градския парламент. По думите на губернатора, 27 януари трябва да стане истински празничен ден на града, в чест на всички ветерани, блокадници и всички петербургци..