В Санкт-Петербург се открива експозиция на картини на Николай Рьорих, посветена на 140-годишнина от рождението на художника

Н. К. Рьорих – художник -философ, художник-мистик, художник-археолог, художник-литератор.

Обичайте Родината. Обичайте руския народ. Обичайте всички народи на цялата необятност на нашата Родина. Нека тази любов ни научи да обикнем и цялото човечество. Обичайте Родината със всички сили – и тя ще ви обикне. Ние сме богати с любовта на Родината…!“

73421677_F_NIK12

Творчеството на Николай Константинович Рьорих е изключително явление в историята на руското и световното изкуство. Неговите платна са притегателни със своеобразието на темите и сюжетите, тяхната поетичност и дълбок символизъм. Яркият живот на Рьорих е подобен на удивителна легенда. Започвайки своя жизнен път в Русия, минавайки през Европа и Америка, той го завършва в Азия.

 Заедно със съпругата си Елена отдават много сили на теософията, разбирана от тях не само като мистично, но и като обществено движение. Последователи на Рьорих от различни страни се увличат от провъзгласената от него просветителска мисия за опазване на паметниците на историята и изкуството от разрушителния натиск на съвременната цивилизация. Своите философски проповеди художникът е събрал в книгите «Держава Света» (1931) и «Твердыня пламенная» (1933).

 Идеите на Рьорих „Мир чрез култура“ са били въплотени в специалния Пакт осещ неговото име, който е в основата на Международната конвенция за защита на културните ценности при въоръжени конфликти, сключена в Хага през 1954 година.

 В далечна Индия, в обкръжението на вечните хималайски снегове, в долината на Кулу е издигнат паметник с надпис: «13 декабря 1947 года здесь было предано огню тело Николая Рериха – великого русского друга Индии. Да будет мир». Жителите на най-отдалечените селища с дълбоко уважение се отнасят към името „ Рьорих“. Те пристигат от стотици километри, за да почетат паметта на «великого русского друга».

 http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/

http://subscribe.ru/group/chelovek-priroda-vselennaya/4832780/

Last_Angel_1942Armageddon

Ангел последний                                                                   Армагеддон

Zoroaster  Call_of_the_Heaven

Заратустра                                                                       Зов неба. Молния

Kanchenjunga_1944-1  Thought

Канченджанга                                                                                               Мысль

Song_of_Shambhala Fire_Abductors

Песнь о Шамбале                                                              Похитители огня

Command_of_the_Teacher Marvellous_Wonder

Приказ Учителя                                                            Чудо дивное (На подвиг)

Yaroslav_the_Wise   sergiy

Ярослав Мудрый                          Святой Сергий Радонежский