В Санкт Петербург разказваха спомени за блокадата и почетоха паметта на жертвите

На 18 януари ветерани от Великата отечествена война, хора, преживели блокадата на Ленинград и младежи се събраха на мястото, където преди 72 години успешно приключва операция „Искра”, сложила край на блокадата на града на Нева. В акцията „На рубеже безсмертия” в село Марино край Петербург, където се намира музеят диорама „Прорыв блокады” участва и губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко, депутати, жители на района. Събралите се почетоха паметта на загиналите воини в битката за Ленинград, на жертвите на блокадата и положиха венци и цветя пред Поклонния кръст. Ротата на почетния караул премина в тържествен марш. За ветераните работеше полева кухня, свиреше духов оркестър. Денят приключи със салют в чест на годишнината. По думите на председателката на дружеството „Жители на блокадния Ленинград” Ирина Скрипачова, в Марино са дошли около 150 ветерани: „Особено радостно е, че имаше и много деца. Това се запечатва в главите им и те ще запомнят този ден за цял живот, ще бъдат достойни граждани на Русия”.

По същото време в Санкт Петербург се проведе акцията „Свеча памяти” край паметния знак „Дни блокады”. На каменна плоча е отбелязано мястото, където в жестоките дни на блокадата, когато водопроводът бил разрушен, жителите на града идвали на заледената река Фонтанка за вода. Ученици рецитираха стихотворения, ветераните си припомняха блокадните дни, всички запалиха свещ в памет за загиналите. Ден преди това акцията „Свеча памяти” бе проведена и на Пискарьовското гробище.

Военната операция по разкъсването на блокадата на Ленинград е проведена от 12 до 18 януари 1943 г. Общият замисъл на операцията бил с насрещни удари на Ленинградския и Волховския фронт да се разгроми групировката на фашистите, владеещи Шлиселбургско-Синявкия район. За обсадения град това означавало възстановяване на връзката с Голямата земя.