В Санкт Петербург поздравиха министър Вежди Рашидов за постиженията на българската култура

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов, който участва днес в работата на V Международен културен форум в Санкт Петербург, получи поздравления за успешната си работа като министър, както и за постиженията на българската култура, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.
Михаил Швидкой – специален представител на Президента на Руската федерация за международно културно сътрудничество, увери министър Рашидов, че Русия държи на активното развитие на културните връзки с България. Москва е готова да предостави и престижните зали на известния Център за съвременно изкуство за изложба на български художници и фотографи.
Вежди Рашидов и Михаил Швидкой обсъдиха подготовката на Междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, културата и образованието. „В руското обществено съзнание България е дружеска страна, а културата е мост между двата народа”, изтъкна Михаил Швидкой.
Министър Рашидов изрази готовността на българското Министерство на културата да финансира издаване на сборник от творби на млади руски поети, като реципрочно руската страна да издаде произведения на съвременни български писатели. През 2017 г. България ще участва в престижния Московски международен панаир на книгата, стана ясно по време на срещата.
Продължават и разговорите с прочутата Третяковска галерия за организиране на представителна експозиция в България с шедьоври от нейния богат фонд. Събитието вече е планирано за 2018 г., като през същата тази година в рамките на договорения обмен творби от фонда на Националната ни галерия ще гостуват в Москва. Михаил Швидкой предложи през 2019 г. в Пловдив – Европейска столица на културата, да бъдат показани работи на известни руски творци.
По време на Българското председателство на ЕС през 2018 г. ще има и обмен на солисти между Софийската опера и балет и Болшой театър.