В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ бе отбелязан националния празник на Русия

 

 

В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ бе отбелязан националния празник на Русия – 12 юни. Съществена част от честванията беше провеждането на кръгла маса, посветена на истината за Втората световна война, борбата с фалшификациите на историята, въпросите и достиженията по темата „Русия-вчера, днес, утре“. Във форума взеха участие български и руски учени, дипломати, общественици, младежи – приятели на Русия.  Изпълнителният директор на СОК „Камчия“ и председател на фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова изтъкна при откриването, че този празник ни обединява и събира днес, за да говорим за Русия, за да се съхрани наследството на предците и да се предаде историческата памет на следващите поколения. 19141364_1294736340595427_1347387760_n

В приветствието от Генералния консул във Варна Сергей Лукянчук, прочетено от консула – съветник Александър Коржов се казва, че „продължават опитите да се предаде в грешна светлина  ролята на Русия като приемник на СССР в победата над нацистка Германия, цинични са и усилията да се приравнят жертвите и палачите, води се пропаганда на ценности и идеите на нацизма.“

Доктор Константин Пеев, завеждащ отдел „Наука и образование“ в Руския културно-информационен център направи обстоен преглед на мястото на съвременна Русия в международните процеси, на усилията и средствата, които се отделят за обучението на млади българи в университетите на Русия; на достиженията и приложението на днешната наука и иновации. Доц. Емилия Лазарова анализира същността на изконните ценности на руския човек, на руския свят, като духовен и морален стандарт и същност, който според мнозина изследователи и анализатори, е призван да спаси човечеството от глобалната криза и срив на ценностите и морала.

Ръководителят на Авиокосмическия център в „Камчия“ космонавтът Красимир Стоянов представи съвместната работа на СОК „Камчия“ с Русия и нейни институции в работата с младото поколение в областта на знанията и на Космоса. Презентирано бе обучението и популяризирането на руския език и култура от Международния център „Руссский мир“ – Камчия. Учители от Частното средно училище в комплекса показаха пред участниците образователната и възпителната дейност в Училището на бъдещето – в дух на мир, приятелство и сътрудничество. С аплодисменти се посрещнаха изказванията на представителите на младежката структура към Фондация „Устойчиво развитие за България“ – Мартин Величков и Светозар Ангелов.

С топли приветствени думи към участниците се обърнаха и гостите от Русия – Анатолий Щелкунов, почетен гражданин на Варна, дипломат-посланик, както и И.Тишкина и С.Максимовна, зам. ръководители на администрацията на руския град Гусь-Хрустальный, побратимен на община Аврен.

По-рано през деня в „Камчия“ бе открита скулптурата „Одуванчик“ – символ на доброто и мира, дело на световно известния автор Григорий Потоцкий, който пристигна лично.

Глухарчето, чиито длани образуват кръг, символизира доброто и благодарността – универсалният човешки закон, нарушаването на който води до конфликти между хората и между народите.
Инициативата е дело на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“. Партньорството между Фондацията, с председател Станка Шопова, и твореца Григорий Потоцкий има 15-годишна история. При отбелязването на 125-годишнината от Освобождението на България в София беше открита скулптурата „Богомотерь“ (Богородица) – първият паметник в новия ХХI век, израз на благодарността към Освободителната мисия на Русия. Скулпторът създаде и паметника на Ген. Гурко в София.

Скулптурата на глухарчето, което подава ръце на света, вече е световен символ, намерил дом в повече от 30 страни по света, сред които Франция, Гърция, Мексико, Филипините, Китай, Унгария, Естония, Украйна и др. Само преди дни то „разцъфна“ и на летище „Пулково“ в Санкт Петербург.
Именно на откриването учениците от Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ поставиха началото на Детското движение „Добротворци“. „Вярваме, че както семенцата на глухарчето политат по целия свят, така и нашето пожелание ще достигне и в най-отдалечените кътчета на Земята. Наричаме себе си добротворци и вярваме, че доброто не е абстрактно понятие, а сила, която може да обединява, да помага, да спасява и да носи надежда и вяра на всички», казват младите гагаринци, които смятат, че Добротворчеството е мисия на отговорните и активни млади хора към своя днешен и утрешен ден на младите хора, които ще направят света около себе си по-добър, по-сигурен, по- светъл.
В чест на Деня на Русия пред гостите на комплекса и участниците в кръглата маса концерт изнесоха танцьорите, певците и музикантите от държавния фолклорен ансамбъл «Добруджа».

Санаторно-оздравителният комплекс «Камчия» е построен с инвестиция на правителството на гр. Москва. Той е уникален международен образователен, културен, обществен и туристически център, който обединява хора от различни поколения и народи.