В руския парламент внесоха законопроект за неприкосновеността на свещените книги

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект, забраняващ да бъдат считани за екстремистки текстовете от Библията, Корана, Танах и Ганджур.

Във федералния закон „За противодействие на екстремистката дейност“ се предлага да бъде включено допълнение със следното съдържание: „Особености на прилагането на законодателството на Руската федерация за противодействие на екстремистка дейност по отношение на религиозни текстове. Библията, Корана, Танах и Ганджур, тяхното съдържание и части от тях не могат да бъдат признати да екстремистки материали“.

„Във връзка с изложеното и с цел гарантирането на равно уважение към световните традиционни религии законопроектът предлага да се установи, че Библията, Корана, Танах и Ганджур, съставящи духовната основа на споменатите религии, съдържанието им и части от тях не могат да бъдат признати за екстремистки материали“, се подчертава в документа, поместен в базата данни на Държавната дума.

Депутатите обещаха да разгледат законопроекта. „Това е сигнал за цялото общество, че държавата ще защитава гражданите и няма да допусне провокации на религиозна основа“, заяви председателят на комитета към Държавата дума по делата на обществените обединения и религиозни организации Ярослав Нилов.