В Русия ще се появи собствена операциона система «Синергия»

Руската операционна система „Синергия” ще бъде основана на Linux ядро. Решение за съвместна работа по ОС е било взето на 13 август 2014 година, на съвещание на ръководството на ОАО «Российские железные дороги» (РЖД), «Росатом» и Центъра за ядрени изследвания на Р Ф (гр. Саров)

Пилотният вариант на „Синергия” се тества от специалистите на Ядрения център в гр. Саров. РЖД ще вземе активно участие в доработката и развитието на операционната система (ОС) и системите за управление на базите данни на новата ОС.

Центърът за ядрени изследвания е започнал да разработва собствена ОС по инициатива на „Росатом”, за да реши въпросите на информационната сигурност и заместването на импортния общосистемен софтуер. РЖД също провежда изследвания в тази област.

Специалистите заявяват, че ОС „Синергия” ще съответства на съвременните изисквания за сигурност в областта на защитата на данните.

За отбелязване, последното обновяване за операционната система Windows 7, което излезе миналата седмица, доведе до пълна или частична неработоспособност на компютрите, на които е била инсталирана тази платформа.

Проблеми в работата на системата създадоха също така и операционната система Windows RT, Windows 8 и 8.1.

На 19 август Microsoft препоръча на потребителите да изтрият последното обновяване на Windows.

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/V-Rossii-poyavitsya-svoya-operatsionnaya-sistema-Sinergiya-18516