В Русия ще забраняват на чиновниците да ползват по работа приложения

Руската федерална служба за сигурност ще разработи до края на март 2017 година система за наказания на държавни служители, които използват приложения като WhatsApp, Viber, Telegram за служебни съобщения. Това съобщава вестник „Известия”, предаде БГНЕС.

Работна подгрупа под името „Интернет+суверинитет” е включила в пътната карта „въвеждане на отговорност на органите на държавната власт и длъжностните лица за използване в комуникационните мрежи и (или) при предаване на съобщения в мрежата на интернет несертифицирани средства за кодиране (шифриране)”, се казва в текста.

Според вестника един от участниците в заседанието, което се е провело в Администрацията на президента, е съобщил, че въпросът не е разглеждан подробно. Според юристи, дори и да бъдат приети измененията законодателството, трябва в правилата за вътрешния ред или в приложение към трудовия договор да се посочи какво точно не трябва да се използва или обратно, кое може, тъй като чиновниците не са длъжни да познават техническите особености на приложенията. „В руското трудово законодателство няма предвидени парични санкции, така че отговорността на държавните служители може да бъде само дисциплинарна … ”, припомня експерт.

По-рано съветник на руския президент Владимир Путин по въпросите на интернет заяви, че десет ведомства са се съгласили да тестват руски приложения за съобщения. Той подчерта, че окончателният избор, ще зависи от стойността на приложенията, лесно управление и редица други критерии.
Източник: Actualno.com