В Русия създават сухопътна версия на станцията за „заслепяване“ на противника

Сухопътна версия на построената за ВМФ на РФ станция за  „заслепяване“ на противника вече се разработва в Русия, съобщи пред РИА Новости на изложението „Ден на иновациите в Министерството на отбраната – 2015“ представителят на разработчика на станцията „Обединената приборостроителна корпорация“ (ОПК, влизаща в състава на „Ростех“).

По-рано стана известно, че ОПК е създала корабна станция, „заслепяваща“ живата сила и оптичните уреди на противника и позволяваща да се извърши скрит десант, да се предпазят хора и плавателни съдове от насочена стрелба в хода на бойни операции. Корабната станция е предназначена за надводни кораби от втори клас, включително десантни, кораби на въздушна възглавница и такива на подводни криле.

„Може да бъде създадена подобна станция и за сухопътните войски. Нужна е известна модификация. Ние вече работим върху това“, заяви събеседникът на агенцията.

Той подчерта, че действието на този уред не предизвиква необратимо въздействие върху зрението на човека.

„Съществува Виенска конвенция, според която човек, който не е въоръжен с оптика, не бива да бъде заслепяван до необратимо въздействие. Ако е попаднал на оптика с високи възможности, то тогава вече може да възникнат последствия“, отбеляза представителят на разработчика.

„Ден на иновациите“ се провежда в Кубинка край Москва в базата на конгресно-изложбения център на министерството на отбраната, както и във всички четири военни окръга и ОСК „Северен флот“ на 5-6 октомври.