В Русия стана ясно кой ще построи моста до Крим

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа разпореждане за назначаването на компанията „Страйгазмонтаж“ на Аркадий Ротенберг за изпълнител на строителството на мост над Керченския проток, който ще свърже континенталната част на Русия с Кримския полуостров, пише в. „Коммерсант“.

Ротенберг разказа пред изданието, че реализацията на подобен проект за него е принос за развитието на страната. Той подчерта, че на 63 години повече мисли за това, което ще остави след себе си. Техническата сложност на строителството добавя интерес към проекта, добави той.

Според бизнесмена съгласието за проекта за строителството на Керченския мост означава лично за него „черна точка“ за Запада. „Аз живея в Русия и никъде не смятам да заминавам. Вече съм бил навсякъде. Бизнесът ми също е тук. По принцип той никога и не е бил в чужбина. Да, сега за мен е затворено разширяването извън страната, но това не е толкова страшно“, каза той.

По думите на самия Ротенберг за строителството на моста, предвид проектирането и съгласуването с държавните органи, ще бъдат необходими четири години. „Като цяло ние планираме да създадем проекта изцяло с руски материали и технологии. Разбира се, би било добре да използваме норвежките и холандските платформи, но ще се справим и сами“, добави предприемачът.

Решението за построяването на моста, включващ автомобилен и железопътен път за съединяването на Крим с Русия бе прието след връщането на полуострова в състава на Руската федерация.

Според ръководителя на Република Крим Аксьонов строителството на този мост ще реши въпросите с транспортната достъпност на полуострова. „Разбира се, плюс това работните места, покупката на разходни материали на територията на републиката, са нов тласък към икономическо развитие. Няма съмнения, че решението на този въпрос ще придвижи застоялите процеси от периода, когато Крим се намираше в Украйна“, каза още Аксьонов.