В Русия смятат САЩ за страна с морален упадък

Отношението на руснаците към САЩ се е влошило кардинално от времето на перестройката, и днес Америка се счита за страна с морален упадък, настроена към Русия крайно враждебно. Това показват данните от проучването на Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

При споменаването на САЩ болшинството от руснаците се сещат за президента на страната Барак Обама (10%). Сред най-популярните отговори преобладават негативните характеристики (9%), 4% възприемат САЩ като агресор и „враг номер едно“ (4%).

2% от анкетираните пък виждат Америка като страна-провокатор. Като държава, стремяща се към световно господство, определят САЩ 2% от участващите в допитването. 2% определят Америка съответно като страна, провеждаща антируска политика, а у други 2% страната предизвиква неприязън, отвращение и омраза.

Социолозите отбелязват, че от времето на перестройката отношението към Съединените щати се е променило кардинално. Ако през 1990 г. САЩ е била характеризирана на първо място като държава с висок жизнен стандарт – 35% (през 2015г. -12%), то днес – като страна с висока престъпност и морален упадък – 15% (през 1990 г. – (%), където „в отношенията между хората няма човешка топлота“ – 15% (през 1990 г. – 1%).

„Ако преди четвърт век Америка е била възприемана като свободно общество (13%) с развита наука и техника (15%), където успехът зависи от личните усилия (20%), то днес процентите на съответните отговори са се понижили в пъти  (5%, 7% и 7% съответно)“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че руснаците едновременно са започнали по-често да говорят за недостатъците на Америка: 9% я определят като страна, в която е разпространена расова дискриминация (срещу 1% през 1990 г.), 11% – като общество с голяма разлика между богати и бедни (срещу 5% през 1990 г.).

Анкетираните възприемат американското правителство като крайно враждебно настроено срещу Русия (59%), докато през 1990 г. властите на САЩ, според една трета от допитаните (35%), са настроени добронамерено към СССР. Днес за неприятелски настроени към РФ определят американците 31% от участващите в анкетата (през 1990 г. -40%).

Проучването е проведено в периода 25-26 юли 2015 г. сред 1,6 хил. души в 46 области, краища и републики в Русия. Статистическата погрешност не надвишава 3,5%.