В Русия се създава супер-лазер

В Русия се създава най-мощният лазер в света. Уредбата се планира за пускане през 2019 година. С помощта на подобна техника могат да се решават и най-сложни научни и практически задачи, отбелязват специалистите.

Уредбата ще има площ примерно като два стадиона, а в най-високата си точка ще бъде като 10-етажна сграда. Супер-лазерът ще има най-мощна енергия на импулса в сравнение със западните си аналози – над 2 МДж. В САЩ подобна урежда осигурява импулс с мощност 1,8 МДж. Също такава се прави и във Франция.
Уникалният лазер ще бъде изграден в Нижегородска област, в град Саров. Проектът активно се подкрепя от ръководството на Руската академия на науките, защото това е истински пробив, каза президентът на РАН, академик Владимир Фортов:
– Там има интересна и богата физика. Това е физиката на високите плътности на енергията, екстремно високите температури и налягания. Тя има голямо значение в познавателен план, защото става дума за нови състояния на веществото, каквито преди не са получавани в лабораторни условия, а само в космоса. Освен това, подобни изследвания са основа за прогрес на диагностиката,технологията и много друго, без което науката не се развива. Разбира се, зад проекта прозира и приложение в енергетиката, защото един от практическите аспекти е управляемата термоядрена реакция.
Според специалисти, на новото оборудване ще се правят фундаментални изследвания на високотемепратурната плътна плазма. При това на новия лазер ще имат възможност да работят не само руски, но и чуждестранни учени.
В момента проектирането на уредбата е приключено, сега се произвеждат съставните й части, а строителството ще стартира през 2015 година. Първата част на лазера ще влезе в експлоатация през 2017 година.