В Русия се създава Институт за изучаване на Слънцето

Автор: Арам Тер-Газарян.

Новият проект ще анализира въздействието на слънчевия вятър върху системите за връзка с помощта на уникално по точността си оборудване, публикува Руски Дневник.

Русия явно не е най-слънчевото място на планетата. Защо тогава Руската академия на науките (РАН) създава Институт за изучаване на слънцето на изток в Сибир?

Руските учени искат да изучават слънчевата активност, за да предсказват влиянието ѝ върху системите за връзка.

„Процесите, съпровождащи изхвърлянето на енергия от Слънцето, са опасни за спътниците, ракетите и другите апарати, изстреляни от Земята – каза за „Руски дневник“ ръководителят на Института по слънчево-земна физика към РАН академик Гелий Жеребцов. – Всички те имат чувствителна електроника. Изучаването на Слънцето е нужно за регулирането на работата на мрежовата връзка на компютрите. Трябва да се разбере защо се случват тези или онези сривове. Ние няма да можем да победим тези процеси. Значи трябва да ги разберем и да се научим да живеем с тях“ – смята академикът.

Целта на проекта е да се прогнозира състоянието на Слънцето. С това ще се заеме новият Национален хелио-геофизичен комплекс. Проектът се осъществява в Иркутск, където вече повече от 65 години работи Институтът за слънчево-земна физика на Сибирския отдел на РАН. Новият научен комплекс ще даде възможност на руските учени да следят процесите, които стават в околоземното пространство, в близкия космос и на самото Слънце. Според думите на учените телескопите, с които ще го оборудват, ще могат да събират по-точна информация за измененията в йоносферата и магнитосферата под въздействието на слънчевия вятър.

„Ние дълго се борихме за създаването на комплекса, изгубихме за това повече от 15 години“, каза Жеребцив на „Руски дневник“.

Самият комплекс представлява система от инструменти – големи инженерни съоръжения. Хелио-геофизичният комплекс ще се състои от радиотелескоп, способен да проследява слънчевата активност в каквото и да е атмосферно време в течение на светлинния ден, и оптически телескоп с диаметър три метра. Според думите на Жеребцов такива телескопи няма никъде по света. Оптическият телескоп измерва параметрите на слънчевата атмосфера десет пъти по-точно от другите аналогични прибори.

Комплексът също така ще бъде оборудван с мезо-стратосферен водач, изследващ характеристиките на земната атмосфера в най-голям диапазон на височините, и със специален нагревателен стенд, който ще диагностицира йоносферата.

По същество учените ще получат най-мощния инструмент за изучаване на процесите, протичащи в околоземното пространство.

„Когато проектът започне да работи, това ще бъде сериозна крачка в изследването на структурата на горната атмосфера на Земята. Несъмнено тази работа ще бъде в услуга не само на световната наука, но и на всички хора, тъй като ще ни позволи да разберем природата на въздействието на слънчевите лъчи върху електронните системи, работещи както в околоземна орбита, така и на самата Земя“ – коментира създаването на комплекса президентът на РАН Владимир Фортов.