В Русия са много доволни от постигнатото на олимпиадата

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев похвали спортистите от страната за представянето им на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Русия беше с най-малобройната делегация в историята със само 280 състезатели в 25 вида спорт, след като на 107 спортисти с квоти им беше забранено да участват заради допинг скандалите преди началото на игрите.

Най-сериозно беше засегната леката атлетика, от която не бяха допуснати 67 от 68 състезатели, както и вдигането на тежести, откъдето беше отстранен целият руски национален отбор от десет състезатели.

Въпреки редуцирания състав Русия завърши на четвърто място в класирането по медали с 19 златни, 18 сребърни и 19 бронзови, като спечелените титли са само с три по-малко в сравнение с Лондон 2012, когато делегацията на „сборная“ наброяваше 436 спортисти.

„Нашите олимпийци са отличници! Олимпиадата в Рио де Жанейро не беше най-лесната в историята на руския спорт. Но въпреки че много наши атлети не участваха в състезанията, спортистите ни постигнаха прекрасен резултат. Поздравявам всички“, написа Медведев в социалните мрежи.

Общо 107 руски състезатели от 17 вида спорт се завръщат с отличия от Рио 2016.

„Смятам, че в този състав руският олимпийски отбор се справи блестящо. Разбира се, без леката атлетика и вдигането на тежести беше трудно да се борим за по-високо място в класирането по медали. С пълен отбор със сигурност щяхме да бъдем по-напред“, заяви президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков.

„Олимпийските игри за нашия отбор започнаха сложно и напрегнато, защото до последно се разискваше въпросът с допускането на спортистите ни до отделните състезания. Въпреки това в повечето спортове нашите атлети се представиха успешно. От 280 състезатели от Рио с медали си тръгват 107“, каза още той.

„Взехме отличия от повечето спортове от олимпийската програма и при това не само в традиционно силните за нас, но и в такива, в които въобще не бяхме печелили медали или последните ни отличия бяха от съветско време. Такова разнообразие от отличия от различни спортове не е имало на нито една от последните олимпиади“, каза Жуков.

Министърът на спорта Виталий Мутко също е доволен от спечелените общо 56 отличия.

„Представянето ни е много достойно. В основни линии всичко, което бяхме запланували, беше изпълнено. Ако погледнем нашите възможности в леката атлетика, във вдигането на тежести и в гребането, в които по някакви скалъпени причини редица наши състезатели не бяха допуснати, потенциалът ни беше значително по-голям. Затова представянето ни тук в никакъв случай не може да бъде определено като крачка назад в сравнение с Лондон 2012“, каза Мутко.

„Взехме медали в спортове, в които дълго време не бяхме печелили отличия – стрелба с лък, хандбал и някои други. Затова дори тук-там направихме крачка напред“, каза министърът.

dnevnik.bg