В Русия разработиха модел за движението на космическия боклук

Руски учени са разработили модел за движението на космическия боклук, който ще позволи да бъде намалена вероятността от сблъсък със спътници и обекти на околоземна орбита, предаде ТАСС.
Замърсяването на космическото пространство около Земята може съществено да затрудни бъдещото усвояване на космоса след 50 години.

Около нашата планета кръжат около 750 милиона изкуствени обекта.

От Звенигородската обсерватория на института по астрономия към Руската академия на науките обаче са създали схема, която предвижда движението на космическия боклук около Земята.

„За разработването на модела бяха използвани обекти от боклука на китайски спътник с размер 20 сантиметра, изтъкна Бахтигараев. След неколкогодишни наблюдения изготвихме схема, по която може да се прогнозира по-нататъшното движение на отломките. Това се оказа доста трудоемка работа, но тя може един ден да реши проблема с пренасищането на орбиталното пространство с космически боклук. Знаейки координатите, може да се намали съществено вероятността от стълкновение с обектите, а в бъдеще да бъдат унищожавани малките предмети“, съобщава Наил Бахтигараев, старши научен сътрудник в Звенигородската обсерватория.

Учените отбелязват, че околоземната орбитата лавинообразно се запълва с изкуствени обекти.

По данни на Звенигородската обсерватория количеството на космическия боклук през последните няколко години е нараснало с 30 процента.