В Русия разработват иновационни системи за контрол на космическото пространство

В следващите четири години Войската от въздушно-космическата отбрана (ВКО) разгръща на територията на Русия мрежа от лазерно-оптически и радиотехнически комплекси за разпознаване на космически обекти от ново поколение. Това се казва в съобщение на пресслужбата на ВКО, в което се цитира изявлението на командващия войските генерал-лейтенант Александър Головко.

Според Головко, въвеждането в експлоатация на новите комплекси ще позволи съществено да се повиши възможността на войските от ВКО за контрол над космическото пространство, да се разшири диапазона на контролируемата орбита и да се понижи с 2-3 пъти минималния размер на откритите космически обекти.

До 2018 г. в редица региони в Русия е планирано да бъдат разположени повече от 10 комплекса от ново поколение за контрол на космическото пространство. Днес специализираните радиотехнически и лазерно-оптически средства от руската система за контрол са във въоръжението на Главния център за разследване на космическата обстановка (РКО) и позволяват да бъде осигурен глобалният контрол на обстановката в околоземното космическо пространство. Те предотвратяват заплахите, идващи от космоса, способстват за функционирането на руските космически апарати, както и представят оценка на опасностите, свързани с предизвиканото от човека замърсяване на космическото пространство.

Една от основните задачи на Главния център РКО е въвеждането на Главен каталог от космически обекти, предназначен за дълговременно съхранение на орбиталната измерителна радиолокационна, оптическа, радиотехническа и специална информация за космическите обекти от изкуствен произход на височина от 120 км до 40 хил.км. Ежедневно за поддържането на този каталог е необходимо обработването на повече от 60 хил. измервания.