В Русия провеждат изпитания на ракетата, призована да замени „Сатана“

В Русия се провеждат тестове на най-новата балистична ракета с течно гориво „Сармат“, която ще замени „Сатана“. Това съобщи за РИА Новости командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) генерал-полковник Сергей Каракаев.

„Разработката на ракетния комплекс „Сармат“ с тежката междуконтинентална балистична ракета (МБР) с течно гориво се провежда в строго съответствие с утвърдения график на работа. В момента се провеждат тестове на отделните възли и агрегати, създава се най-новата експериментално-изпитателна база“, заяви Каракаев в навечерието на 55-годишния юбилей на РВСН.

Той изрази увереност, че Русия ще успее да завърши напълно ракетата до 2020 г. „Ние нямаме никакви съмнения, че новата ракета ще бъде създадена до края на текущото десетилетие“, каза той.

Според него, създаването и производството на тази ракети се планира да се осъществи на базата на кооперацията единствено на руски предприятия.

Ракетата „Сармат“ ще се отличава с висока боева мощ, реализация на широк спектър от траектории и направления на полета и със значителни възможности за комплексно използване на новите специализирани средства и начини за преодоляване на противоракетната отбрана.

Ракетният комплекс „Воевода“ с „тежката“ ракета РС-20В, или както го наричат на Запад – „Сатана“, е поставен на бойно дежурство в края на 80-те г. Днес МБР РС-20В продължава да бъде най-мощната от всички руски междуконтинентални балистични ракети, и въпреки солидната си „възраст“, тя продължава да бъде ефективна.

По технически характеристики „Воевода“ няма аналог сред руските и чуждите бойни ракетни комплекси. Той притежава висока степен на техническа надеждност и бойна готовност, позволяваща осигуряването на различни варианти на бойната му употреба, в това число и при изстрелването на ракети в условията на ответен ядрен удар.