В Русия предлагат пияни шофьори да бъдат принудително лекувани от алкохолизъм

Министерството на здравеопазването на Русия е подготвило предложение за промяна на Административния и Наказателния кодекси на страната, с което шофьори, за които е доказано, че са карали в нетрезво състояние, да бъдат подлагани на лечение от алкохолизъм.

В текстовете, предложени за обществено обсъждане, се казва, че такива водачи трябва да бъдат задължени „да преминат диагностика, профилактични мероприятие, лечение и(или) медицинска рехабилитация във връзка с употребата на вещества, предизвикващи опиянение“.

Мярката ще се налага от съда и ще засяга онези, които за нарушаване на закона за движение по пътищата са лишени от права да шофират. Наказанието ще се отнася най-вече до рецидивистите, хванати няколко пъти са да карат пияни, за което административната санкция преминава в наказателна.

С предложението си министерството внася уточнение за вида наказание – ако на осъдения „болен от алкохолизъм, наркомания или токсикомания“ е определено да извършва задължителна или принудителна работа, то се добавя и задължение да мине през лечение и медицинска рехабилитация.

Сред аргументацията си министерството използва официална статистика, според която през 2014 г. са се увеличили с 21.6% на годишна база катастрофите с пияни шофьори, а жертвите от такива катастрофи са с 47.8% (3420) повече, пострадалите – с 19.9% (23 245).

Според юристи, цитирани в руските медии, трябва много да се внимава с подобни текстове, тъй като съдът трябва да има доказателства, че водачът наистина страда от алкохолизъм и че ако това е така, трябва да бъде изпратен да се лекува, а не в затворническа колония.

Източник: в. Дневник