В Русия предлагат забрана на сурогатното майчинство

Закон, въвеждащ забрана на сурогатното майчинство в Русия, е представен за разглеждане в руската Държавна дума, съобщава RT, цитиран от offnews.bg
Предложението за забраната идва от сенатора Антон Беляков, който обяснява пред „Известия“, че Русия се е превърнала в международен център за „сурогатен туризъм“, но регулацията в тази област се покрива от гражданското право. Това според него означава, че двете страни подписват договор с права и задължения, но няма как тяхното спазване да бъде гарантирано от закона.

„Обикновено остава неустановено, ако неродено или родено дете е с патологии в резултат от лошо изпълнение на задълженията от една от страните в сурогатен договор. Освен това прехвърлянето на дете от сурогатна майка към биологичните родители не изисква формална процедура по осиновяване, обикновено съгласие от сурогатната майка е достатъчно. Това може да доведе до ситуации, в които сурогатни майки изнудват биологичните родители“, твърди Беляков.

Сенаторът предлага да се започнат промени в законодателството в тази област, а до приключването им да се наложи пълна забрана на процедурата. Предложението бе подкрепено от Православната църква и същевременно разкритикувано от лекари, занимаващи се със сферата.

Това не е първият случай, в който някой опитва да въведе забрана на сурогатното майчинство. През 2014 г. отново бе изготвено предложение в тази насока, но то все още не е разгледано от парламента.