В Русия може да се появи аналог на „Зелена карта”

Руски аналог на предлаганата в САЩ „Зелена карта” може да се появи през 2019 г. Предложението е на Министерството на връзките и масовите комуникации на Русия и е част от програмата „Цифрова икономика”, пише факти.бг.

Предполага се, че картата ще се дава на висококвалифицирани чужденци с руски произход, които свободно владеят руски и ще им позволи да влизат в страната и на работят свободно на нейна територия. За целта в Русия трябва да бъде преработена системата за квалификация на служителите, както и да се разработи комплект от мерки за помощ на пребиваващите в Руската федерация специалисти, които са с висока степен на квалификация.

Според местни икономисти, въвеждането на американския аналог на „Зелена карта” ще е полезно за икономиката, но още по-добре е щяло да бъде, ако тя е била въведена преди няколко години. „По време на кризата в САЩ много служители бяха готови да дойдат да работят в Русия. Именно тогава трябваше да се реализира подобна програма. Много държави прилагат програма за привличане на кадри. За да ги привлечем в Русия, трябва да им даден възможност за самореализация. На учените, например трябва да им се даде възможност за провеждане на изследвания, които не биха могли да реализират в друга страна”, коментират специалисти.

„В САЩ „Зелена карта” получават ниско квалифицираните кадри. Ако професионалистът иска, то той може да влезе нелегално в страната, да намери работа, а работодателят ще положи всички усилия, за да легализира пребиваването на специалиста”, казват анализатори от специализирания сайт SuperJob.

В момента документът е на етап съгласуване между три министерство – Министерство на връзките и масовите комуникации, Министерство на външните работи и Министерство на икономиката и развитието.