В Русия искат оставката на Капело за провала с Белгия

В Русия се възмутиха силно от селекционера на националния тим Фабио Капело и треньори и медии му поискаха задружно оставката. Това стана след загубата с 0:1 от Белгия, която оставя съвсем малки шансове на тима да се класира за фазата на елиминациите. В страната са особено нервни от факта, че италианският спец е определил мача с белгийците „като много добър”. „Най-обидното е, че още от самото начало на мача с Белгия нашият отбор даде инициативата и каза на съперника –

вие сте фаворити, правете каквото искате

 

 – написа „Спорт-експрес”. – Ужасно е да гледаш как тимът ни се бори, бяга, създава положения, а съперникът вкарва. И това се случва вече много години. Преди Белгия това бяха Словения, Словакия, Албания, Япония.”

Друго авторитетно издание пророкува, че Русия няма да победи Алжир и ще отпадне от мондиала. „След мача на Алжир срещу Южна Корея можем да предвидим, че срещу този Алжир с тази игра ние нямаме много шансове – пише „Советский спорт”. – Срещу тях не трябва да се играе, трябва да се бием. А дали Капело не е забравил как се прави това?”.

Медиите призовават Капело да върне в състава трима, които бяха резерви срещу Белгия – Каржеков, Дзагоев и Денисов. „Тримата знаят как се играят мачове под високо напрежение. Въпросът е дали не е твърде късно”, коментира sports.ru.

„Честно казано, аз съм много доволен от отбора

 

заяви Капело, с което вбеси руските журналисти. – Разбира се, резултатът не е оправдан от играта. Белгия имаше повече късмет и спечели. На мен ми се струва, че играхме много добре, особено през първото полувреме. Тогава имахме добри възможности за гол. Но имахме грешки в последния пас. Все пак важното е, че имаме отбор, който играе добър футбол.”

След това Капело се обърна към феновете. „Вие трябва да сте доволни от показаното – каза италианският треньор. – Мачът беше великолепен, с добър ритъм, интензивен. Имаше грешки както от наша страна, така и от страна на белгийците. Пуснах Дзагоев в точния момент, когато можехме да спечелим. Аз очаквах от него да промени именно последния пас, но това не се получи. Но той няма вина за загубата. Вярвам в него, той е отличен футболист.”

Медиите припомнят, че загубата от Белгия е трета поред за Русия от този отбор на голям футболен форум. При това загубите винаги се оказват решителни. През 1986 година в Мексико СССР падна с 3:4 на осминафинал, в същата фаза дойде загубата и през 2002-а година.