В Русия изпробваха нов „Алигатор“ за „Мистрал“

Любители на авиацията в далекоизточния Приморски край са заснели на видео изпитанията на предназначения за кораба „Владивосток” (тип „Мистрал”) ударен вертолет Ка-52К. Новата машина е летяла около 40 минути. Пилотите се убедили, че режимите „висене” и „излитане-кацане” работят безпогрешно.

Новата версия на Ка-52К

Ка-52К е създаден специално за базиране на десантни кораби от типа „Мистрал”, които Русия поръча във Франция. За това в намиращия се вече на въоръжение базов модел на „Алигатор” са внесени сериозни изменения.

За по-компактното разполагане в хангарите под палубата новият вертолет получава скъсени криле и сгъващи се лопати. Макар машината да е предназначена главно за борба с надводни и подводни цели, тя е снабдена също така с ракети клас „въздух-въздух”.

МО на Русия е сключило договор за доставяне на 32 серийни вертолета, при това първите 12 флотът трябва да ги получи още през тази година. Отчитайки позицията на Париж, която досега не е определила окончателното си решение за доставянето на „Мистрал”, руският ВМФ разработва и други варианти за използването на Ка-52К. Не е изключено първите серийни машини да бъдат базирани на бреговото летище на Камчатка.

Сагата с „Мистрал”

Договорът на стойност 1,2 млрд. евро за построяване на два вертолетоносача „Мистрал” е подписан през юни 2011 г.Първият кораб „Владивосток” трябваше да постъпи на въоръжение в руския флот през 2014 г., а вторият – „Севастопол” – до 15 ноември 2015 г.

През септември 2014 г. обаче, френският президент Франсоа Оланд под натиска на САЩ измени решението си и заяви, че предаването на корабите зависи от въвеждане в действие споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна.

По-рано ТАСС съобщи с позоваване на корабостроителната компания DCNS, че следващата седмица между 16 и 20 март е планирано вертолетоносачът „Севастопол” за първи път да излезе от корабостроителницата в Сен-Назер в океана за ходови изпитания, основно за проверка работата на навигационните системи. На борда обаче няма да има руснаци, които напуснаха Сен-Назер през декември.

http://www.youtube.com/watch?v=St_7EMJ2Eck