В Русия започна 150-километрово литийно шествие с участието на 100 хил. вярващи

Общоруското Великорецко литийно шествие – тържествено шествие с иконата на Св. Николай Мирликийски от гр. Киров в с. Великорецкое, на брега на река Велика, където преди 600 години е открит чудотворният образ, започна в сряда на Вятска земя.

За първи път молитвеното шествие с дължина над 150 километра, ще бъде оглавено от митрополит Вятски и Слободски Марк, съобщиха от Синодалния информационен отдел на Руската православна църква.

Традиционно поклонението се провежда всяка година от 3 до 8 юни, а основните тържества, в които участват първите лица в областта и градовете, се извършват на 5 и 6 юни на р. Велика и в храмовете на манастира Св. Трифон в с. Великорецкое.

„Митрополит Марк ще премине литийното шествие от Успенския катедрален храм по маршрута на цялото шествие. Заедно с него ще се поклонят и десетки хиляди вярващи от различните епархии на РПЦ, като и над 70 свещенослужители. През тази година, във връзка с това, че тържествата на брега на р. Велика, които се провеждат на 6 юни, се падат в събота, се очакват до сто хиляди поклонници“, се казва още в съобщението.

Великорецкото литийно шествие е едно от най-продължителните в Русия. Иконата на светителя Николай Чудотворец е открита през 1383 г. Селянинът Агалаков от с. Крутица е открил образа на брега на р. Велика, откъдето идва и названието му – Великорецко. През 1400 г. иконата е изпратена в гр. Хлинов, наречен по-късно Вятка, а след това и Киров. През 1935 г. при разрушаването на катедралния храм чудотворната икона е изгубена.

Великорецкото литийно шествие е било забранено през 1930 г. и официално и възобновено през 1989 г.

Според възобновената традиция молитвеното шествие се извършва всяка година в началото на юни. Сега, вместо изгубената икона на Николай Чудотворец, вярващите носят едно от нейните копия. През 2000 г. Московският и на цяла Русия патриарх Алексей II подписа указ, според който литийното шествие е обявено за Общоруско.

Подобни шествия са още едно доказателство за силата на православната вяра в Русия.