В Русия започна разработката на „Ратник-2“

Русия започна разработката на новото поколение екипировка за „войника на бъдещето” „Ратник-2”: в първия етап учените в хода на „мозъчния щурм“ систематизират всички съществуващи предложения, съобщи за РИА Новости завеждащият Фонда за перспективни изследвания (ФПИ) Андрей Григориев.

„Ние стартирахме с ЦНИИТОЧМАШ (Централен научно-изследователски институт по точно машиностроене) проект, който е насочен към формирането на нашето съвместно виждане за това, каква трябва да бъде екипировката за „войника на бъдещето” след 15-20 години“, каза Григориев.

По неговите думи в момента във фонда има „куп предложения”, но те предстои да бъдат систематизирани.

Както вече по-рано съобщи председателят на Фонда, разработката на „Ратник–2” може да отнеме 10-15 години: 3-4 години самият проект на фонда, след това научно-изследователските и опитно-конструкторските дейности, а накрая – организирането на серийното производство. Така че „Ратник–2” може да се стане реалност към 2025-2030 година.

„Ратник” е руската бойна екипировка на „войника на бъдещето”, която обединява в себе си съвременно стрелково оръжие, ефективен комплект да защита, средства за разузнаване и връзка – общо около десет различни подсистеми.

Наред с бойната функционалност, екипировката „на бъдещето“ осигурява ефективната защита на войника от различни поразяващи фактори на бойното поле. В комплекта „Ратник“ влизат около 50 различни елемента, включително стрелково оръжие, системи за прицел и защита, електронни средства за връзка и навигация.