В Русия започна мащабно предислоциране на войските

В рамките на започналата вчера внезапна проверка на бойна готовност на руската армия в Западния и Централния военен окръг, военните части са започнали широкомащабно предислоциране, в което са задействани около 150 хил. военни служители, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на Министерството на отбраната на Русия.

Изтребители дават бойно дежурство, охранявайки в засилен режим въздушното пространство. Генералният щаб на армията предаде на командващите необходимите планове за насочване на войските по железопътните гари и военните летища, както и за последващо преразпределение на полигоните на Министерството на отбраната, които се намират на внушително разстояние от мястото на постоянно разполагане на военните частите.

В Западния военен окръг танковите съединения и подразделения вече са завършили товаренето на железопътните платформи и се придвижват към набелязаните райони. Пренасочва се техника и личния състав. Руските войски от Западния и Централния военен окръг са получили нареждане да се преразпределят на разстояние над 1000 километра. Освен 150 хил. военнослужещи от различни войскови части, в проверката са задействани над 1200 единици военна техника –  включени са 90 самолета, повече от 120 хеликоптера, около 900 танка и 80 кораба. От руското Министерство на отбраната увериха, че тази внезапна проверка на бойна готовност не е свързана със събитията в Украйна, въпреки че само ден преди нейния старт, президентът Путин проведе заседание с постоянните членове на Съвета за сигурност, и именно Украйна беше главната тема.

О. Г.