В Русия започнаха учения в шест региона с участието на 6 хил. военни

В Русия на 24 август започнаха мащабни военни учения в шест региона в Западен и Централен военен окръг, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на управлението на пресслужбата и информацията към руското министерство на отбраната.

„От 24 август в съответствие с плановете за подготовка на Въоръжените сили на Руската федерация ще се проведе мащабно специално учение по всестранното осигуряване на групировката от войски (сили)“, се казва в съобщението. Практическите действия ще се проведат от 24 до 29 август, като в тях ще участват около 6000 военнослужещи и до 750 единици въоръжение, военна и специална техника.

На полигоните „Догнуз“, Тоцкое“, „Тригуляй“ и „Чапаевск“ ще бъдат отработени въпросите за насочване на железопътни и автомобилни мостове, железопътни прелези, разгръщане на полево летище, осигуряване на битови потребности на войските при прегрупирането им, организирането на медицинско осигуряване и комендантска служба. Край Ярослав е планирано използването на понтонен железопътен мост НЖМ-56 през р. Волга с обща дължина над 760 м, сглобяването на автомобилен мост с дължина 340 м и понтонен железопътен мост през р. Вятка в Кировска област. В Уляновск е набелязано разгръщането на инфраструктура от двете страни на р. Волга, товаренето и транспортирането на техника и материални средства с речни фериботи от платформи и четири 170-тонни фериботи от потонно-мостовия парк.

Целта на ученията е проверка на степента на готовност на органите на военно управление, съединенията и военните части за провеждане на мероприятия за всестранно осигуряване, усъвършенстване на алгоритмите на работа на органите на военно управление, практическото отработване на въпросите за материално-техническото, инженерното и морално-психологическото обезпечение, както и организирането на връзка, радиационна, химическа и биологична защита при разгръщането, прегрупирането и използването на групировка от войски (сили), информира министерството.