В Русия започнаха тестовете на „мозък“ за бойни роботи

Изпитанията на програмно осигуряване (ПО), което ще научи робототехниката да „мисли” и да взема самостоятелни решения, са започнали в Русия, съобщи представител на Обединената приборостроителна корпорация (ОПК, влизаща в състава на Ростех), предаде РИА Новости.

Отначало се планира използването на интелектуален комплекс за военна техника, но в бъдеще може да се приложи и за граждански цели.

„ОПК завърши разработката и започна изпитанията на програмен комплекс за централизирано и децентрализирано управление на група роботехнически комплекси, което минимизира участието на човека в управлението на машините и позволява на роботите да действат практически автономно”, съобщава представителят на ОПК.

Той пояснил, че разработеният „мозък” ще управлява разнородни роботи: в групата могат да влизат летателни и подводни апарати, наземни машини с различно предназначение. Операторът ръководи цялата група, а задачите в нея се разпределят самостоятелно.

„Машината умее да взема разумни решения в нестандартни ситуации в реално време. Роботите самостоятелно преодоляват неочаквано възникнали препятствия, избират оптимален път за придвижване, динамично преразпределят задачите”, добави експертът.

Освен това програмното осигуряване позволява самостоятелно да се заменят излезли от строя роботи и при получено разрешение да поразяват целите без участието на оператора.