В Русия започнаха мащабни учения на РВСН

Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) в Русия провеждат мащабни учения, обхващащи близо 20 региона в страната. В Централен и Западен военен окръг на маршрутите за бойно патрулиране излязоха мобилните „Топол“-и и „Ярс“-ове.

Съобщава се, че седем дивизии са разпръснати в гъстите гори от Иркутска до Тверска област. Стратегическите ракетни войски изпълняват задачи и преодоляват области с условно заразяване на местността. Отработват се също и действия по отблъскване на атака от наземен и въздушен противник.

Целта на ученията на РВСН през тази година се състои  в оценката на последиците от оръжие за масово поразяване на фона на мащабни маневри.

По време на ученията подразделенията за РХБ защита осуетяват над 30 атаки на радиационни, химически и биологически опасни обекти. В ученията са задействани над 1200 военни и близо 200 единици специализирана техника. Задачите са максимално близки до бойните. Провежда се също така и пълна спецобработка на мобилните ракетни комплекси „Топол“, „Ярс“ и „Топол-М“.

Едновременно с това тактически учения с изстрелване на ракети от комплекса „Искандер“ са започнали на един от полигоните в Астраханска област в Южна Русия.