В Русия започнаха мащабни учения на Въздушнодесантни войски

Най-мащабните за последните 20 години учения на руските Въздушнодесантни войски (ВДВ) започнаха днес с участието на около 4000 войници и 36 транспортни и бойни самолета. Това съобщи говорителят на министерството на отбраната по въпросите на ВДВ подполковник Евгений Мешков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Една от основните задачи на дивизионното командно-щабно учение на Ивановското съединение на ВДВ е „да се покаже ефективност в използването на тактически и парашутен десант в различни ширини и условия“, каза Мешков. По думите му командването ще определи в хода на учението мястото на десантната операция с 3500 десантчици.

Маневрите се командват от командира на ВДВ генерал-полковник Владимир Шманов. В хода на ученията, които ще продължат до 14 март, ще бъдат използвани „съвременни автоматизирани средства за управление и връзка“, посочва ИТАР-ТАСС.

Напомняме, че на 16 март в Крим, ще се проведе референдум за присъединяване към Русия. Украйна и западните страни го обявиха за незаконен.  НАТО от своя страна ще започне разузнавателни полети със самолети за електронно следене АУАКС във въздушното пространство на Румъния и Полша заради кризата в Украйна.  САЩ вече предприе редица стъпки, за да успокои съюзниците си в Европа и дежурство вече носят в балтийските страни шест допълнителни изтребители F-15,  в Полша за провеждане на учения пристигнаха 12 допълнителни самолета F-16.