В Русия започва Световното първенство по футбол!

Настъпи мигът на най-дългоочакваното спортно събитие за годината – Световното по футбол. От днес до 15 юли в Русия ще се проведе 21-ото издание на най-вълнуващата надпревара в света на Царя на спортовете. Традиционно официалният старт ще бъде даден с мача между домакините и Саудитска Арабия, а началният час е 18.00. Преди това на стадион „Лужники“ в Москва ще се проведе церемонията по откриването.

12 стадиона в 11 града са домакини на общо 64 срещи от най-очакваното събитие на годината. Някои от арените са реновирани, а други са специално изградени за надпреварата.

Осем от тях носят имената на градовете, в които се намират, а другите четири са свързани с културни забележителности. Ключовият стадион е „Лужники“ в Москва. А най-голямо внимание привлича този в Екатеринбург. Съоръжението има най-интересната архитектура.

Лужники

Очаква се футболните срещи да се гледат от 3 милиарда души, а над половин милион фенове да посетят Русия. Заради огромния интерес мерките за сигурност са безпрецедентни. Хиляди полицаи и военни са разположени в градовете, които са домакини. Заграждения, хиляди камери следят за реда с цел предотвратяване на хулигански прояви и опити за атентати.

 

талисман
Въздушният трафик над градовете също е ограничен. Властите обещават да направят всичко възможно футболните страсти да останат само на стадионите.

Всеки футболен фен, който стъпи на руска земя получава паспорт на привърженика с името и личните си данни, с който може да влиза да наблюдава мача.

Всички мачове ще бъдат излъчвани по БНТ 1, „Первый канал“, „Матч ТВ“ чак до 15 юли, когато ще научим името на новия световен шампион.