В Русия е създаден смартфон, управляван с поглед

Това е смартфон с два дисплея, които могат да се управляват изключително с помощта на жестове и поглед. Моделът Smart Phone Future е изработен с монолитен херметичен корпус

По форма, която също е патентована, устройството напомня шлифован кристал.

Но най-интересното в проекта на руснака Владимир Елин са системите Virtual Touch Screen (ViTo) и Vision Contact (ViCo): на края на корпуса са разположени две видеокамери с висока дефиниция, работещи във визуален и инфрачервен диапазон. Те следят положението на пръстите на потребителя, т.е. за управление на сензорния екран не е нужно дори да се докосваш до него. Освен това видеокамерите засичат разположението на очите. Вграденият процесор изчислява посоката на погледа, мястото и времето на неговото фиксиране на екрана на смартфона.

Цялата тази информация се преобразува в команди и за въвеждане на цифри и текст.

Зареждането на акумулатора ще се извършва по безжичен начин – чрез индуктивен метод от специално устройство със слънчеви батерии. Обменът на данни с външни устройства също се предполага да се извършва безжично.

Владимир Елин е разположил в корпуса и четири високоговорители, два микрофона и двустранен дисплей. Смартфонът има и допълнителен минидисплей с регистрация на екологична опасност, в това число на вредни лъчения

Изобретателят очаква масово производство на такива смартфони след една-две години. За сега не е посочена приблизителната цена на устройството..