В Русия е създаден полимер, устойчив на студ

В Сибир е създаден полимер, за който хората отдавна мечтаеха в екстремните условия на Севера. Руският супер полимер се отличава с повишена ударна якост, не ръждясва, има малък коефициент на триене и не се разрушава от радиацията.

В условията на суровите зими и студове той няма равни в света, казва представителят на създалата го компания Роман Долгий:

– Материалът работи добре при отрицателни температури и решава проблеми, възникващи при транспортиране на насипни материали – въглища, глина, пясък, торф. При отрицателни температури той не им дава да замръзват в каросериите и по този начин съкращава неизбежните загуби при разтоварването от 4,5 тона на 0,4 тона. Икономисването е с десетки хиляди долара.

Технологията, създадена от красноярските учени и инженери. отваря нови възможности за производството на голям брой изделия. Новият полимер може да се използва в машиностроенето, химическата промишленост, самолетостроенето, корабостроенето, ортопедията, продължава Роман Долгий:

– Материалът има по-голяма износоустойчивост, в сравнение с който и да е друг термопластик, а освен това не допуска полепване.

На базата на красноярското предприятие през февруари 2014 година е организирано експериментално производство на изделия от поликерамопластик с капацитет до 10 тона годишно.