В Русия е създадена уникална защита от управляеми ракети на САЩ

„Обединената приборостроителна корпорация“ създаде нов вид оръжие за защита „Зонт“, способно с помощта на аерозолна завеса да защитава техниката от американските управляеми авиационни ракети.

„Комплексът „Зонт“ осигурява защита на техниката от управляеми авиационни ракети с полуактивна лазерна и топлинна (инфрачервена) глава за самонасочване от типа Maverick, управляеми артилерийски снаряди тип Copperhead, както и да скрива техниката под аерозолна завеса при заплаха от атака на противника“, заяви в интервю за ТАСС представителят на ОПК на форума „Армия-2015“.

„Зонт“ притежава редица нови решения и може „на практика мигновено“ да открие оръжието на нападението и да осигури защита на обекта във всички посоки.

При това, аерозолната завеса се задържа над обекта в продължение на значителен период от време. „Зонт“ притежава възможности за увеличаване на средствата за разузнаване и създаване на смущения, бързо и удобно презареждане на пусковите установки“, подчерта представителят на ОПК“.

Прототипът е създаден на шасито на бронетранспортьор, но „Зонт“ може да се монтира на всякаква автомобилна и бронирана техника, отбелязват още от ОПК.