В Русия днес отбелязват Деня на народното единство

Днес в Русия се отбелязва един от най-младите държавни празници – Денят на народното единство. Тържествени мероприятия по случай празника ще се проведат в много руски градове, а в центъра на столицата ще се състои шествие и митинг под надслов „Ние сме заедно!“, съобщи ТАСС.

Денят на народното единство е учреден като празник преди 10 години в памет на събитията с почти 400-годишна давност, свързани с края на Смутното време – един от най-драматичните периоди в руската история.

На 4 ноември 1612 г. нижгородското опълчение под командването на княз Дмитрий Пожарски успява да превземе с щурм Китай-град и да прогони от Москва полските окупатори. Този момент в историята на Смутното време се оказал повратен, след него последвало освобождението на цялата страна. В църковния календар тази дата се отбелязва като празник на Казанската икона на Божията Майка, една от най-почитаните днес в Русия.

Денят на народното единство заменя на практика Деня на примирението и съгласието, който се празнувал от 1996 г. на 7 ноември, а по-рано в продължение на много десетилетия се е отбелязвал като Деня на Великата Октомврийска социалистическа революция и е бил почивен.

Ние сме единни!

Демонстрации, митинги-концерти, театрални представления и тематичен флашмоб, посветени на руската държавност, история и традиции, ще се проведат в Ставропол и Саратов, Нижни Новгород и Екатеринбург, Курган и Краснодар, Нальчик и Севастопол и много други градове.

В центъра на Москва под лозунга „Ние сме единни!“ ще се проведе тържествено шествие и митинг-концерт. За участие в мероприятието са поканени граждански активисти, представители на обществени организации, национално културни автономии, политически партии и др.

Няколко дни преди празника Русия преживя ужасна трагедия: на 31 октомври самолетна катастрофа отне живота на 224 души, основно руски граждани. В памет на жертвите на катастрофата организаторът на празничните мероприятия в Москва – Обществената палата (ОП) на РФ – реши да внесе промени в сценария на празника. Програмата на концерта е преразгледана, а митингът ще започне с минута мълчание в памет на загиналите.

„Ние трябва да покажем единството си не само в празнуването на нещо, но и единството си в моментите, когато народът е сполетян от беда“, поясни пред ТАСС секретарят на ОП Александър Бречалов.