В Русия готвят жалба срещу Украйна за нарушаване на правата на човека

Обществената палата на Русия изрази възмущението си от масовото нарушаване на правата на човека в Украйна и подготвя жалби в Европейския съд, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Много хора се обърнаха към нас по повод нарушаването на човешките права в Украйна, такива като нарушаване свободата на словото, случаи на неоснователно уволнение, принуждаване за участие в масови мероприятия и упражняване на физическо насилие. Почти всяко 20-то оплакване съдържа подобна информация”, заяви Георги Фьодоров, член на руската Обществена палата.

Фьодоров напомни, че в Харков бяха задържани 70 граждански активиста, превзели сградата на областната администрация, като според него, „хората са били съдени през нощта, до тях не са били допускани адвокати, държали са ги без храна и фактически са ги изтезавали”.

В Украйна масово се нарушава правото за използване на родния език, нараства и дискриминацията по етнически и национален признак, подчерта още Фьодоров и напомни, че Обществената палата се старае да оказва правна помощ на жителите на Украйна при получаването на руско гражданство или временно убежище.

Според представителят на Обществената палата в Русия, възможността за провеждането на свободни избори в украйна е съмнителна. „По какъв начин могат да се проведат избори, когато ние видяхме, че двама от кандидатите просто бяха пребити”.

Във връзка с продължаващите нарушения на правата и свободите на руските журналисти, работещи в Украйна, от Обществената палата на Русия призоваха властите в Киев да разберат цялата сложност на възникналата ситуация и своевременно да предприемат необходимите мерки, които да гарантират спазването на международните норми в сферата на правата на човека и изпълняването на международните задължения, приети на държавно ниво. От профилната комисия на Обществената палата напомниха, че в Украйна е прекратено излъчването на руски телевизионни канали и на журналистите се оказва натиск.